Μόνο θεωρητικό είναι το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η είσοδος των «Σπαρτιατών» στη Βουλή, λόγω της διασύνδεσής τους με τον καταδικασμένο για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη

Η Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξήγησε στο ertnews.gr ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί στο Εκλογοδικείο αυτή η διασύνδεση. «Οποιοσδήποτε ψηφοφόρος μπορεί να προσβάλει την εκλογή προσώπου στην περιφέρεια στην οποία διατηρεί τα εκλογικά του δικαιώματα ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Θα πρέπει όμως να αποδείξει στο Εκλογοδικείο ότι η πραγματική ηγεσία του κόμματος ανήκε στον Ηλία Κασιδιάρη ή να προχωρήσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο σε έναν εξονυχιστικό έλεγχο της δομής, της οργάνωσης και της λειτουργίας ενός κόμματος. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά δύσκολο, το οποίο καθιστά τη διάταξη αναποτελεσματική» επισήμανε. 

Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης συνδέεται με τους «Σπαρτιάτες» η απόφαση των δικαστών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι δικαστές θα έχουν δύο επιλογές, όπως εξήγησε η κ. Καμτσίδου: «μπορεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να ακυρώσει τη συμμετοχή του κόμματος και θεωρώντας παράνομη την κατανομή των εδρών σε αυτό, να προχωρήσει στην επανανακατανομή των εδρών. Μπορεί ακόμη και να ακυρώσει την εκλογική διαδικασία και να διατάξει την επανάληψή της. Αυτή είναι μία εξαιρετικά πολυτελής λύση στην οποία δεν θα οδηγηθούν οι ανώτατοι δικαστές» οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι πάρα πολύ «να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με την εκφρασμένη βούληση ενός σημαντικού ποσοστού του εκλογικού σώματος».