Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι υποψηφιότητες, φαίνεται ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συνέλθει από τη διπλή εκλογική συντριβή και από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα που έφερε σοκ σε πολλούς ψηφοφόρους. 

Από τις διαδικασίες αυτές μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ξεχωρίζει ως φαβορί η Εφη Αχτσιόγλου. Είναι το πρόσωπο που όλοι λένε και δείχνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή μέχρι σήμερα στους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. 

Βέβαια, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλουν αρχηγό, αλλά αν ο νέος αρχηγός δεν έχει πέρασμα σε όλους τους πολιτικούς χώρους και την κοινωνία συνολικά δεν θα έχει καμία ελπίδα όχι απλά να επιστρέψει στην εξουσία, αλλά ούτε να πάρει διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές που πλησιάζουν. 

Στην πραγματικότητα δηλαδή, εάν ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ισχυρή κοινωνική αναφορά, δεν θα έχει καμία τύχη να κάνει κάτι σοβαρό από εδώ και πέρα. Στο πλαίσιο αυτό, η Εφη Αχτσιόγλου δεν δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή και μετριοπαθή εναλλακτική λύση απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Με τα δεδομένα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, δεν έχει τη δυνατότητα η Αχτσιόγλου να προσεγγίσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και τον μεσαίο χώρο. Αυτό την καθιστά ευάλωτη και μάλλον αναλώσιμη, καθώς εάν υποστεί νέα πανωλεθρία ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικά στις ευρωεκλογές, τότε η Αχτσιόγλου από δυνατό χαρτί θα μετατραπεί σε αναλώσιμη αρχηγός που δεν πρόκειται εσωκομματικά να διασωθεί από την γκρίνια των συντρόφων της.



ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ειδικά το ξέρει ο Αλέξης Τσίπρας, που πάντα από εδώ και πέρα θα παραμονεύει στη γωνία για να δει τι θα γίνει ώστε να επιστρέψει μετά βαΐων και κλάδων. Γιατί το έχω γράψει και άλλες φορές. Ο στόχος του Τσίπρα είναι να επιστρέψει κάποια στιγμή στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα το καταφέρει ή όχι, είναι κάτι που θα φανεί μετά τις ευρωεκλογές. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και σε όλους…