Σε παράσταση για τέσσερις εξελίσσεται η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το μαντίλι που τους κούνησε ο Αλέξης Τσίπρας. Οσο περνούν οι μέρες γίνεται κατανοητό ότι ο... άχαστος ηγέτης έχει κάνει και παρασκηνιακές συμφωνίες για την υποστήριξη της Εφης Αχτσιόγλου. Αλλιώς δεν δικαιολογείται το γεγονός ότι σειρά στελεχών που «ορκίζονταν» σε αυτόν κατευθύνονται ήδη προς εκείνην, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πολλά στελέχη της αριστερής «Ομπρέλας» κ.ά.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Εμφανέστατα τρακαρισμένη, πρώτη στη μάχη της διαδοχής Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε και επίσημα η Αχτσιόγλου, η οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της. Από το περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών –έργο της Ρένας Δούρου γιατί όλα έχουν την σημασία τους– ανέφερε: «Η υποψηφιότητά μου για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο το κόμμα. Αφορά την Ελλάδα, την κοινωνία, την Αριστερά, τα κινήματα της νέας εποχής. Στόχος μας είναι το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη».
Οσον αφορά στην κατεύθυνση του κόμματος, η Αχτσιόγλου σημείωσε: «Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα “προς την Aριστερά ή προς το Kέντρο;”. Για εμάς δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκαιο. Θέλουμε να είμαστε η δύναμη της δυναμικής αντιπολίτευσης ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών». Βέβαια ξέχασε ότι πριν από λίγες ημέρες οι... πολλοί έριξαν μαύρο στον ΣΥΡΙΖΑ σοκάροντας τους πάντες με το ποσοστό 17,8%.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες του Νίκου Παππά, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Παύλου Πολάκη. Επειτα από πολλές σκέψεις δεν φαίνεται να μπαίνει στο χορό η Ρένα Δούρου, ενώ ερωτηματικό παραμένει ακόμα η στάση του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος επιμένει στη θέση του για συνέδριο και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και προαναγγέλλει πρόταση που θα καταθέσει προς ψήφιση στην Κεντρική Επιτροπή.
Να και ο Μαραντζίδης!
Υπάρχουν όμως και κάποια σημεία που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος ασχολήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση του... ηγέτη από την πρώτη ήττα στη δεύτερη ήττα, φαίνεται ότι εργάζεται ήδη για την Αχτσιόγλου. Ολα δείχνουν ότι ο... άχαστος τα έχει φτιάξει μακιαβελικά τα πράγματα, ώστε το κόμμα –ό,τι μείνει τελικά από αυτό– να πάει στην Αχτσιόγλου, ικανοποιώντας την αριστερή τάση για την οποία πάντα έτρεφε «σεβασμό».
Ευδιάκριτη είναι η γραμμή Παππά (ο οποίος έχει το βάρος του 13-0 του Ειδικού Δικαστηρίου), καθώς παίρνει αποστάσεις από μια ολοκληρωτική πορεία προς τη ριζοσπαστική Αριστερά, οριοθετώντας το ιδεολογικό πλάνο του κόμματος «από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο». Oταν ακούγεται στις καταργηθείσες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ η λέξη Κέντρο, η κινητικότητα ορισμένων προς τα... φαρμακεία είναι εμφανής.
Oμως, αν και με έμμεση εντολή του... ηγέτη, αρκετοί πασοκογενείς κατευθύνονται στην Αχτσιόγλου, έστω και με αντάλλαγμα θέσεις μετακλητών υπάλληλων –μερικοί έχουν θητεύει και σε θέσεις υπουργών(!)–, το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ θα απασχολήσει τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Στο συνέδριο θα κατέβουν πλατφόρμες που θα ανακατέψουν την τράπουλα και αν δεν ικανοποιηθούν, θα ακολουθήσουν τη γνώριμη πορεία κομμάτων της Αριστεράς προς τη διάσπαση.
Σε μέτρηση που τρέχει τις τελευταίες ώρες μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ενισχυμένος ο Πολάκης, τον οποίο ο... άχαστος ήθελε να διαγράψει. Τα μέλη του κόμματος εκτιμούν τη σκληρή στάση του ως «αριστερή συνέπεια», αποδοκιμάζοντας έμμεσα τη στάση που είχε κρατήσει απέναντί του ο... ηγέτης.
Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και στην κάλπη, όταν αυτή γίνει, τότε θα φανεί για μια ακόμα φορά η τεράστια ιδεολογική χρεοκοπία του Τσίπρα, ο οποίος, ενώ εξέθρεψε τον «πολακισμό», στη συνέχεια ήθελε να τον αποτινάξει. Δεν μπόρεσε να καταλάβει όμως ότι ο «πολακισμός» σαν ρεύμα είναι δημοφιλής στο χώρο του κόμματός του – όπως το κατάντησε...
Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα που συσσωρεύονται στην Κουμουνδούρου από τη συρρίκνωση δεν έχουν φανεί ακόμα σε όλο τους το μέγεθος και όταν φανούν, τότε ανάλογες θα είναι και οι αντιδράσεις διαφόρων απέναντι στον πάλαι ποτέ κραταιό ΣΥΡΙΖΑ.