Το θετικό κλίμα στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζάπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλινιους της Λιθουανίας χθες, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η κοινή διάθεση για μία νέα επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, επιχείρησε να απαξιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας και πάλι ότι αποτελεί «εθνική εξαίρεση».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, αφού χαρακτηρίζει την απόφαση για ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα «θετικές εξελίξεις τις οποίες στηρίζει», θέτει τρία ερωτήματα, σε μια προσπάθεια να προσπεράσει τις σημαντικές εξελίξεις που δρομολόγησε η συνάντηση των δύο ανδρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, επιχειρεί να παρουσιάσει ως αλλαγή της πάγιας θέσης της χώρας, την αναφορά στη νομική διαφορά μας με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, ως  «γεωπολιτική». Από την κυβέρνηση κάνουν σαφές πως το ότι η διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας είναι νομική είναι σαφές και δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή. Όπως είναι σαφής και η γεωπολιτική διάσταση της διαφοράς που είναι η σημαντικότερη που έχει η χώρα με την Τουρκία. Το δεύτερο δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση το πρώτο, ούτε λέγεται για πρώτη φορά.

Ρωτάει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αν διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση ευθέως από την αμερικανική προϋποθέσεις για την πώληση F16 στην Τουρκία και αν έθεσε το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αμερικανό Πρόεδρο. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι η διεθνής θέση της χώρα και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έχουν αναβαθμιστεί. Οι όροι που θέτει το Κογκρέσο δεν είναι άσχετοι με την εικόνα της Ελλάδας σε αυτό και την απήχηση που έχουν οι ελληνικές θέσεις, κάτι που δεν έγινε τυχαία αλλά με συστηματική δουλειά. Θυμίζεται δε ότι η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα F-35 κι η Ελλάδα όχι και σήμερα η χώρα μας μπαίνει στο πρόγραμμα και η Τουρκία είναι εκτός. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι Αμερικανοί μιλούν για όρους για τα F-16. Ακόμη κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω ακριβώς αυτού του κλίματος, δήλωσε χθες ότι αυτά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας.

Τέλος, στο ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τη θετική ατζέντα και τις προϋποθέσεις της Ελλάδας στην πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι «δεν περιμένουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μας το πει. Μονίμως η κυβέρνηση συνδέει την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων με προϋποθέσεις».