Σαφώς υπέρ των ελληνικών συμφερόντων αποτελεί μια επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Δύση, όπως αυτή επιχειρήθηκε τις τελευταίες μέρες από τη γειτονική χώρα με τη συμφωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την επαναπροσέγγιση της ΕΕ, ζητώντας την επανεκκίνηση των παγωμένων ενταξιακών διαδικασιών. Παράλληλα, η συνάντηση χθες το Τούρκου Προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε σε καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε «η κοινή μας διάθεση για μία νέα επανεκκίνηση των διμερών μας σχέσεων, για μία συγκρατημένα νέα αρχή», όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα στρατηγικό όφελος από μία Τουρκία που θα βρίσκεται κάθετα απέναντι στη Δύση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Έλληνας πρωθυπουργός, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αντιθέτως, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το όφελος της Ελλάδος είναι η Τουρκία να παίξει με τους κανόνες της χώρας μας, δηλαδή με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με τους κανόνες των πολυμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχει, όπως το ΝΑΤΟ, ή των πολυμερών σχημάτων με τα οποία θέλει να έχει μία πιο στενή σχέση, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε από το Βίλνιους της Λιθουανίας: «Είμαστε στην αρχή -και εγώ, και ο Πρόεδρος Ερντογάν- μιας καινούριας θητείας και δεν έχω κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια των προθέσεών του».

Ο ίδιος ήταν σαφής, ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αυτές που κάθονται στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά συνέπεια, η όποια βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετίζεται άμεσα με την άποψη που έχει και η Αθήνα και η Λευκωσία για την πρόοδο την οποία μπορούμε να πετύχουμε. Το ζήτημα της Τουρκίας, πάντως, θα ξανασυζητηθεί, διεμήνυσε.