Την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σηματοδότησε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το θετικό κλίμα στο οποίο αυτή διεξήχθη, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αντανακλάται στη συμφωνία των δύο πλευρών να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη και να ανατεθεί στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.
Η επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες. Και συγκεκριμένα:
- Πολιτικός διάλογος, υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, στον οποίο θα τεθούν τα σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα, όπως αυτό το οποίο η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι είναι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών.
- Η λεγόμενη θετική ατζέντα, που αφορά ζητήματα οικονομικής ή ενεργειακής συνεργασίας, ή συνεργασίας σε τομείς όπως η πολιτική προστασία. Σε αυτά μπορούν να υπάρξουν κάποια απτά αποτελέσματα ώστε να μπορούν να επισημοποιηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη πριν τα τέλη του χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως διαμηνύεται, σε καμία περίπτωση δεν έχουν λυθεί ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα με την Τουρκία, ωστόσο στη χθεσινή συνάντηση υποδηλώθηκε η διάθεση και των δύο ηγεσιών για επαναπροσέγγιση του πλαισίου των σχέσεων μέσα από μία πιο θετική σκοπιά.
Άλλωστε, η ύπαρξη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας επιτρέπει, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα, αυτό να εκτονώνεται εν τη γενέσει του και να μη χρονίζει ή οδηγεί σε οποιαδήποτε κλιμάκωση.
Στα ζητήματα που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Πρόεδρο Ερντογάν ήταν και αυτό της Θράκης.