Τον στόχο οι συζητήσεις με την Τουρκία να μπουν στον πυρήνα της βασικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του χθες στον ΣΚΑΪ, η οποία έγινε μετά τη συνάντηση που είχε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ ερντογάν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για την παραπομπή στη Χάγη, σημειώνοντας ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία να επιληφθεί το Διεθνές Δικαστήριο αυτής της εκκρεμότητας δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. «H συζήτηση είναι ακόμα πρόωρη διότι ακόμα διερευνούμε το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου βάσει του οποίου μπορούμε να κινηθούμε ώστε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλουμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και μια σχέση εμπιστοσύνης από τη στιγμή που ο πολιτικός διάλογος γίνεται σε επίπεδο πολιτικών προϊσταμένων. Η σχέση εμπιστοσύνης δεν οικοδομείται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει να δεχθούμε ότι θέλουμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή, διότι αν μονίμως είμαστε δέσμιοι του τι είχε γίνει πριν από κάποια χρόνια, εκ των πραγμάτων θα βλέπουμε πάντα τον άλλον με καχυποψία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι επίλυση της διαφοράς με τη γειτονική χώρα, θα γίνει με όρους που είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι μια συμφωνία «μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης». Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε ότι «αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο, θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα». Συγκεκριμένα, αφού υπογράμμισε ότι η επίλυση της διαφοράς μας με την Τουρκία, είναι προς όφελος της Ελλάδας, τόνισε ότι στη διαδικασία επίλυσής της μέσω προσφυγής στη Χάγη «δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί το 100% αυτών που επιδιώκουμε. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για μας αλλά φυσικά και για την άλλη πλευρά που επίσης δεν μπορεί να προσδοκά το 100% αυτών που επιδιώκει. Αλλωστε για να φτάσουν δύο μέρη σε μια  αποδεκτή λύση, θα πρέπει να είναι διατεθειμένα για κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις». Έκανε δε σαφές ότι «φυσικά δεν πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση για το ποιες μπορεί να είναι οι "κάποιες υποχωρήσεις" από την αρχική επιδίωξή μας, πριν αρχίσει καν η διαδικασία».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών -το οποίο καταγράφηκε και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο -είναι σημαντικό κεκτημένο. «Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα, την οποία είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Αλλά και αν δεν καταφέρουμε, τελικά, να συμφωνήσουμε στο μεγάλο επίδικο, στο μεγάλο ζητούμενο, και η διαφύλαξη και μόνο του καλού κλίματος είναι μία σημαντική κατάκτηση και για τις δύο χώρες», είπε χαρακτηριστικά.