Στον απόηχο της συνάντησης κορυφής στο Βίλνιους, που αποκατέστησε την επικοινωνία στο ανώτατο επίπεδο, ανοίγοντας δίαυλο επαναπροσέγγισης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για ένα νέο τετ α τετ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο.

Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, όπου οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου, ενώ θα αρχίσει να υλοποιείται η συμφωνία για την έναρξη του πολιτικού διαλόγου, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να αναλαμβάνουν κομβικό ρόλο.

«Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο έγινε σε ατμόσφαιρα επιθυμίας για αμοιβαία κατανόηση», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Ξεκινούμε μία διαδικασία διαλόγου με καλή προδιάθεση και επιδιώκουμε αυτή η νέα προσπάθεια να χαρακτηριστεί από ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Έγινε ένα πρώτο βήμα. Η καταλλαγή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο είναι όρος αναγκαίος για να ευδοκιμήσει αυτό το νέο ξεκίνημα. Αλλά θα χρειαστεί επιπλέον συνέχεια και συνέπεια σε μια θετική προοπτική αληθινής φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε νέα φάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – Διαξιφισμοί κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Η πορεία των ελληνοτουρκικών αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

«Για να φτάσουμε στη Χάγη πρέπει να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό… Η Τουρκία πραγματικά πρέπει να κάνει τεράστιες υποχωρήσεις για να μπούμε σε μια λογική ότι συμφωνούμε να πάμε στη Χάγη» είπε στην ΕΡΤ o βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης

«Εάν για την κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο δικαίωμά μας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, είναι ένα συγκεκριμένο ερώτημα και αν υπάρχει επίσης περίπτωση υποχώρησης από το δικαίωμα των νησιών του Αν. Αιγαίου στην άμυνα» υπογράμμισε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Τσίπρας, ζητώντας συγκεκριμένη απάντηση.

«Θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας δεν τίθεται, θέμα αποστρατικοποίησης δεν τίθεται. Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται» τόνισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη στο Open

«Από τη μία ο κύριος Ερντογάν κάθεται στο τραπέζι με τον κύριο Μητσοτάκη και από την άλλη, βασικό στέλεχος του κόμματος του ο κύριος Τσελίκ, στην Τουρκία, μιλάει για αποστρατικοποίηση, μιλάει για δήθεν τουρκική μειονότητα. Δε νομίζω ότι είναι θετικοί οιωνοί αυτοί» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Στέφανος Ξεκαλάκης, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

« Είναι εδώ οι διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχουν μπει για τα καλά στο τραπέζι, όπως επίσης φάνηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

«Ο Τσελίκ κάνει λόγο για “τουρκική” μειονότητα της Δυτικής Θράκης και ζητά ευθέως αποστρατικοποίηση των νησιών μας και μας απειλεί ότι αν συνεχιστούν αυτά από πλευράς Ελλάδας κάτι άλλο θα συμβεί και όχι κάποια συμφωνία! Αφωνία…από την Κυβέρνηση» γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.