Πίσω από το παραβάν για την εκλογή του διαδόχου του, ο Αλέξης Τσίπρας θα σταυρώσει την Έφη Αχτσιόγλου αδειάζοντας πανηγυρικά τον επί χρόνια άνθρωπό του Νίκο Παππά. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν εκείνοι που γνωρίζουν καλά τα όσα συμβαίνουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κούρσα διαδοχής τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν είναι η Αχτσιόγλου –με τις ευλογίες Τσίπρα επιμένουν κάποιοι–, ο Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς. Ο τελευταίος, εκπρόσωπος των δεξιών του κόμματος όπως τους αποκαλούν, θέλει να συσπειρώσει γύρω του προεδρικούς και λοιπούς χαμένους που μετά την παραίτηση Τσίπρα νιώθουν τον αέρα –μην πάει ο νους σας σε κάτι σοβαρό, ένα αεράκι είναι– της αλλαγής να τους απειλεί. Γνωρίζει ότι δεν έχει τύχη διότι έχει απαξιωθεί στην κοινή γνώμη και θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά τα μέλη του κόμματος –όσα έχουν απομείνει– να του παραδώσουν τα κλειδιά. Ελπίζει όμως σε ένα τίμιο ποσοστό που θα τους επιτρέψει να έχουν λόγο. Πώς ήταν μέχρι τώρα οι 53+ και η Ομπρέλα; Κάπως έτσι.

Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται στην υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Όχι γιατί θα αλλάξει τα δεδομένα, αλλά για τους λόγους που τον οδήγησαν στο να λάβει αυτήν την απόφαση.

«Ο Ευκλείδης δεν θα είναι υποψήφιος. Δεν σκοπεύει να αναλάβει την ευθύνη ενός εμφυλίου εφόσον θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα της Έφης» σημείωνε και με κατηγορηματικό τρόπο στέλεχος του κόμματος και συνομιλητής του πριν από λίγες ημέρες. Τρίτη βράδυ γίνεται γνωστό πως οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητά του. «Γιατί;» ήταν το αυτονόητο ερώτημα. «Διότι άλλοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον εμφύλιο και εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τις αρχές μας» απάντησε λακωνικά και αρνήθηκε να εξηγήσει αν εννοεί την Αχτσιόγλου.

Δεν χρειαζόταν άλλωστε να πει κάτι. Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη Τσίπρα η υποψήφια για την προεδρία αποκάλυψε τους σκοπούς της στην πρώτη της δήλωση. Κέντρο. Αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό για να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά του Τσακαλώτου. Πόσο δε που η Έφη έχει πλασαριστεί και με την καταγωγή της από τους 53+.