Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο δεύτερος, μετά την Έφη Αχτσιόγλου, που μπαίνει στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Η υποψηφιότητά του, όπως είπε, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή «μετά από μια τόσο μεγάλη ήττα» και βασίζεται στο δίπολο συνέχεια και τομή. Ως «συνέχεια» εξήγησε ότι αποτελεί η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και «ό,τι καταφέραμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση», όπως είπε. Ως «τομή» θεώρησε ότι είναι αυτά που πρέπει να γίνουν, καθώς παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεισε με τις προτάσεις και παρεμβάσεις του. Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς», συμπληρώνοντας πως στην κατεύθυνση αυτή πρέπει «να απευθυνθούμε σε πολύ κόσμο. Πρέπει να εξηγήσουμε τις αξίες μας, τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας».

Έκανε δε λόγο για θολή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμάσησε τσιτάτα της Αριστεράς ότι αυτή «θέλει να κάνει τη ζωή του κόσμου καλύτερη», ισχυριζόμενος πως στη διαπραγμάτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα -η οποία, αν θυμόμαστε καλά, έφερε ένα αχρείαστο μνημόνιο- «αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε». Προανήγγειλε μάχες -κινηματικές, πολιτικές, προγραμματικές- που πρέπει να δοθούν, όπως είπε,  με στόχο «να δώσουμε δύναμη στον κόσμο».

Μίλησε δε για διάλογο με τη σοσιαλδημοκρατική αριστερά για την επίλυση σειράς κρίσιμων ζητημάτων και για το σκοπό αυτό είπε ότι χρειάζονται συμμαχίες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τέλος σε ένα κόμμα που, ανάμεσα σε άλλα, ο πρόεδρός του θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, ένα κόμμα που θα ακούει, θα ενσωματώνει, θα έχει εκπαιδευτικό ρόλο.

To καλύτερο δε το άφησε για το τέλος, καταθέτοντας τη φιλοδοξία για ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει και είναι αξιόπιστο, κάτι για το οποίο προφανώς θα πρέπει να πασχίσει πολύ αφού τόσο η κυβερνητική όσο και η αντιπολιτευτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι απέχει πολύ από ένα τέτοιο... όραμα.

Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πλαισιώθηκε στο πάνελ του βήματος από τους Ανδρέα Ξανθό, Χάρη Μαμουλάκη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, οι οποίοι και θα κάνουν σύντομες τοποθετήσεις. Παρόντες στην εκδήλωση είναι, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία.