Ο Αλέξης Τσίπρας στήνει ήδη το αφήγημα της επόμενης ημέρας. Και αυτό είναι ίδιο με του 2019 όταν μετά τις εκλογές και αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπλήρωνε έναν χρόνο καλούσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην την αφήσουν να… διπλώσει. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ουσιαστικά αποκάλυψε ότι θα καταθέσει σχέδιο για να επιστρέψει «σύντομα» το κόμμα του στην εξουσία.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι

1. Θα υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

2. Θα μείνει για να αγωνιστεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες.

3. Θα καταθέσει σχέδιο ανασυγκρότησης του κόμματος προκειμένου να επιστρέψει σύντομα στην εξουσία.

Δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές είναι το 2027, το σύντομα που αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας μεταφράζεται μόνο σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Εκτός αν εκτιμά πως στις Ευρωεκλογές θα αποτυπωθούν νέα δεδομένα. Διότι στις περιφερειακές - αυτοδιοικητικές δύσκολα θα υπάρξει αναστροφή του συσχετισμού των δυνάμεων. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της αυτοδιοίκησης δεν διατηρεί ισχυρά ερείσματα ακόμη και σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε και το 2019 για «δεξιά παρένθεση». Και μετά την ήττα και κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τι φυγόκεντρες δυνάμεις εντός του κόμματος. Το επαναλαμβάνει και τώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διαμορφώσει τις εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο.

Υγ.: Όσον αφορά τις εσωκομματικές διαβουλεύσεις, παραμένει αξιομνημόνευτη η στάση του ως προς την απόδοση της ήττας που υπέστη στα κόμματα που δεν συνεργάστηκαν μαζί του στο όνομα της απλής αναλογικής. Δήλωσε εκ νέου πως αυτό που ηττήθηκε στις 21 Μαΐου είναι η απλή αναλογική και όχι ο ίδιος και το κόμμα του.