Επί σειρά ετών, σχεδόν από το 2016 όταν ψήφισε και τον σχετικό εκλογικό νόμο, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την… αντιπροσωπευτική ψήφο και τη σημασία της απλής αναλογικής. Τώρα τρέχει και δεν φτάνει αφού όσο περισσότερα κόμματα δύναται να μπουν στη Βουλή τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα έχει με τις βουλευτικές του έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσαν να μπούν πολλά κόμματα στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 μετά βίας δεν εντάχθηκε στο νόμο και η κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματός στη Βουλή. Τα στελέχη της τότε κυβερνώσας παράταξης το συζητούσαν και μάλιστα στα σοβαρά αλλά τελικά ο στόχο αυτός, ευτυχώς για τη χώρα,  δεν επετεύχθη.

Σήμερα βλέπουν μπροστά τους το ενδεχόμενο στη φάση της κατανομής των εδρών, στην περίπτωση που μπούν στη Βουλή κόμματα όπως αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η ΝΙΚΗ, να χάνουν έδρες. Και όχι απλές έδρες.

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ από 71 έδρες που πήρε την 21η Μαϊου να πέσει ακόμη και στις 51. Να χάσει τα Χανιά και την έδρα του Πολακη, να χάσει έδρα ο Γιάννης Δραγασάκης, να βρεθούν εκτός Βουλής ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Τσίπρας και άλλα πολλά στελέχη. Και ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει να χάσει και μια έδρα στο Επικρατείας, αυτή που πήρε η Πόπη Τσαπανίδου.

Το θέμα δεν είναι απλό αν υπολογίσεις κανείς πως ήδη έχουν βρεθεί εκτός Βουλής στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης. Στελέχη που δείχνουν διατεθειμένα να μην κρατήσουν το στόμα τους κλειστό την επομένη, των εκλογών, ημέρα.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως μια επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή θα είναι… γραφική. Και αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζεται να εκλιπαρεί τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον ίδιο και το κόμμα του και όχι τα αποκαλούμενα μικρά κόμματα, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια ψήφος ουσιαστικά θα είναι… χαμένη.

Τόσο απλά και τόσο άδολα… δημοκρατικά.