Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραιτείται και θέτει τις ευρωεκλογές ως «ορόσημο» για τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνοντας ότι το νέο του αφήγημα περιλαμβάνει τα περί «κυβερνητικής παρένθεσης». Εμφανίσθηκε να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, αφού δήλωσε πως ο κίνδυνος της κατάρρευσης «αποφεύχθηκε» παρά το γεγονός ότι έχασε σχεδόν 3 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως και πάλι δεν πήρε το μήνυμα. Ούτε για την πολιτική τακτική της πόλωσης και τους λαϊκισμού ούτε για την απουσία προγράμματος και οράματος για τη χώρα.

Χαρακτήρισε «αρνητικό» το αποτέλεσμα των εκλογών που αποτελεί πανωλεθρία για τον ίδιο και το κόμμα του, που πλέον μετρούν 6 εκλογικές ήττες. Και επανέλαβε τα όσα υποστήριξε και στις προηγούμενες κάλπες υποτιμώντας και προσβάλλοντας τους ψηφοφόρους δηλώνοντας ότι το «εκλογικό αποτέλεσμα αρνητικό για την κοινωνία και τη δημοκρατία»

Μάλιστα επιχείρησε να ταυτίσει τα ακροδεξιά κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή με τον νέο, πλέον, πρωθυπουργό και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τη στιγμή μάλιστα που καταγράφεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η στήριξη τους από το κέντρο, στο οποίο κυριαρχούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως φέρει ευθύνες για το γεγονός πως μπήκαν στην Βουλή ακροδεξιά κόμματα και κάνοντας λόγο για «προέλαση ακροδεξιών και δεξιών δυνάμεων».

Χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την είσοδο των ακροδεξιών κομμάτων και την πλειοψηφία της «δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη». Δεν κατάλαβε τίποτα από όσα έγιναν σε δυο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν έλαβε κανένα μήνυμα ούτε για το κόμμα του, ούτε για την τακτική του ούτε για τον ίδιο.

Δεν παραιτείται

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Αντιθέτως φάνηκε από τις δηλώσεις του πως είναι έτοιμος να μοιράσει… ευθύνες, πέραν των πολιτικών του αντιπάλων και στους συντρόφους του, προειδοποιώντας με… εκκαθαρίσεις.

Μίλησε για ανανέωση του δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ «από την κορυφή μέχρι τη βάση» υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους» και να αντιμετωπιστεί το αποτέλεσμα με «ωριμότητα και ευθύνη»

Δήλωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί «στο ύψος του ρόλου της βασικής δύναμης» δηλαδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα προχωρήσει σε τομές αφού «Αναλαμβάνει τις ευθύνες που του ανέθεσε ο πολίτης».

Και κατέληξε λέγοντας πως θα υπάρξουν διεργασίας για οριστικές αποφάσεις καθώς και ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «θα κληθούν να μας κρίνουν όλους» θέτοντας και τον εαυτό του στην κρίση τους, κλείνοντας τα σενάρια περί παραίτησης

«Ο χρόνος για ανασυγκρότηση δεν είναι απεριόριστος» βάζοντας ως ορόσημο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ τις Ευρωεκλογές ώστε να αλλάξουν όπως είπε οι συσχετισμοί δημιουργώντας το νέο αφήγημα που θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και βασίζεται στο σενάριο της «κυβερνητικής παρένθεσης»