Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου «έγραψαν» και τους τίτλους τέλους για τον Γιάνη Βαρουφάκη, το πολιτικό μέλλον του οποίου χάθηκε μέσα στις… «Δήμητρες» και στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, αν και εμφανίζεται να υιοθετεί το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί «κυβερνητικής παρένθεσης» και αλλαγής συσχετισμών δυνάμεων με ορόσημο τις Ευρωεκλογές.

Ο Γιάνης –με ένα ν- Βαρουφάκης υπέστη μια προσωπική ήττα, όπως προσωποπαγές είναι και το κόμμα που δημιούργησε για να εκμεταλλευτεί την αντισυστημική ψήφο όσων αναζητούσαν στέγη εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 το κατάφερε. Αυτή τη φορά απέτυχε και μάλιστα… διπλά.

Η τελευταία παράσταση του «ροκ σταρ» των αντιμνημονιακών εποχών έκλεισε άδοξα με τον πρώην τσάρο της Οικονομία, το asset του Αλέξη Τσίπρα, να βιώνει την απόλυτη πολιτική μοναξιά στο… αμφιθέατρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Ο «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες» αρχηγός βρίσκεται πλέον στο περιθώριο, πληρώνοντας την έπαρση και την συμπεριφορά του έναντι των πολιτών τους οποίους εμφανίσθηκε να εμπαίζει προτείνοντας ανεδαφικές λύσεις για σοβαρά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ταύτισε την προσωπική του ήττα με το σύνολο της αριστεράς και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως «θρήνο» σημειώνοντας πως «ποτέ μια τέτοια Αριστερά δεν θα λείψει τόσο πολύ από τη Βουλή».

«Η μη είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή είναι το λιγότερο» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, προσθέτοντας πως «το μείζον είναι ο αποψινός θρήνος της Αριστεράς επειδή αποτύχαμε να μετατρέψουμε τη δεκαετή αντίσταση στη μνημονιακή καταστροφή σε ένα προοδευτικό μέτωπο και ταυτόχρονα αποτύχαμε να αποτρέψουμε τη μετατροπή της λαϊκής οργής σε ένα ακροδεξιό ρεύμα».

Εμφανίσθηκε να βιώνει ακόμη τις μνήμες των αντιμνημονιακών περιόδων, έριξε ευθύνες, εμμέσως, στους πολίτες –όπως έπραξε και ο Αλέξης Τσίπρας- και ανέδειξε τα κύρια χαρακτηριστικά με τα οποία έπαιξε ρόλο στα δρώμενα της κεντρικής πολιτικής σκηνής πατώντας στο κύμα της οργής και της αγανάκτησης μιας άλλης δεκαετίας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επιχειρήσει να κρατήσει το κόμμα ενεργό μέχρι τις ευρωεκλογές. Γι αυτό το λόγο δείχνει να υιοθετεί το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί «κυβερνητικής παρένθεσης». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ««δεν έχει χαθεί τίποτα οριστικά. Να σας θυμίζω ότι τον Σεπτέμβρη του 2009 μια συστημική κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με ένα συντριπτικό 44% και μερικούς μήνες μετά, ολόκληρο το σύστημα κατέρρεε κάτω από το βάρος των χρεών και των ψεμάτων του. Αυτή τη φορά, η Αριστερά θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για να στηρίξουμε ώστε να στηρίξει και να εκφράσει τον κόσμο που θα χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του».

Δήλωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως… άνοιγμα στον πάλαι ποτέ συνοδοιπόρο του Αλέξη Τσίπρα που όμως αναζητεί τον δικό του δρόμο με έναν ΣΥΡΙΖΑ που προς το παρόν δεν γνωρίζει ποια κατεύθυνση θα επιλέξει.