Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Ισραήλ, έχοντας ήδη συμμετάσχει σε μια σύσκεψη στο Κάιρο στο περιθώριο της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς και της αντίδρασης των ισραηλινών δυνάμεων, στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με τον Στέφανο Κασσελάκη, που πραγματοποιεί τον μήνα του μέλιτος στο Μαϊάμι, και βρίζονται βγάζοντας τα άπλυτα στη φόρα και επωνύμως και ανωνύμως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο όριο –αν δεν το έχει ξεπεράσει– της διάλυσης. Όλα όσα γίνονται καθημερινά δείχνουν μόνο ότι απλώς η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση, αφού τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται σε μια εμφυλιοπολεμική κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση. Και αυτό με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να αδυνατεί να εκμεταλλευθεί αυτήν την εξέλιξη.

Στον αντίποδα αυτής της πορείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ανοίγουν τον βηματισμό τους, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό από τη μία πλευρά να μεγιστοποιεί τον παρεμβατικό ρόλο της χώρας σε διεθνές επίπεδο και από την άλλη να προωθεί μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις άμεσα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη της χώρας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές ο πρωθυπουργός πέρασε από τη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα από τις οποίες υλοποιείται το 50% των προεκλογικών του δεσμεύσεων έναντι των πολιτών με παράλληλη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες που χτύπησαν τη χώρα προκάλεσαν σοβαρές συνέπειες που όμως αντιμετωπίζονται πλέον και μάλιστα με ταχύτητα.

Από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις με ισχυρό μεταρρυθμιστικό αλλά και θετικό κοινωνικό πρόσημο. Η τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χαρακτηριστική. Σε αυτήν δόθηκε πράσινο φως:
• Για την αυστηροποίηση του πλαισίου προστασίας υπερχρεωμένων δανειοληπτών αλλά και υψηλά πρόστιμα για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων αν παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των οφειλετών

τη δημιουργία νέου πλαισίου οργάνωσης και εποπτείας των επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης αυτό που αποκαλείται δεύτερος πυλώνας οικειοθελούς συλλογικής ασφάλισης.

• Την ενθάρρυνση της νόμιμης εργασίας, με κατάργηση της παρακράτησης κατά 30% της σύνταξης όσων συνταξιούχων επιλέγουν να εργαστούν.

• Τη δεύτερη φάση δωρεάν καθολικής επέκτασης του προσωπικού γιατρού: μια καίρια μεταρρύθμιση για την αναδιοργάνωση της διαχρονικά παραμελημένης πρωτοβάθμιας φροντίδας.

• Τη διαχείριση των δασών με την προώθηση της σύμπραξης δασικών συνεταιρισμών με εταιρείες για την αποκομιδή και εκμετάλλευση της βιομάζας, την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με μόνιμο και εποχικό προσωπικό και τη χρήση έξυπνης τεχνολογίας για την προστασία του δάσους.

Και δεν είναι οι μοναδικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις που γίνονται παράλληλα με τη διαχείριση της οικονομίας εν μέσω διεθνών εξελίξεων που επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των χωρών παγκοσμίως (συνέχιση της εμπόλεμης κατάστασης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξελίξεις στο Μεσανατολικό).

Εξελίξεων μέσα στις οποίες η Ελλάδα εμφανίζει μια σταθερότητα που αποτυπώνεται στους δείκτες, κατορθώνοντας να λάβει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, μετά τη δεύτερη από δεύτερο διεθνή οίκο, αναβάθμισή της. Αυτή που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πως δεν θα λάβει η χώρα –όπως δήλωνε για τα εμβόλια που δεν θα έρθουν ποτέ για την πανδημία– και ο διάδοχός του, ο οποίος έχει ατού επίσης την οικονομία, επιχείρησε να αποδομήσει με μια ανάρτηση που παραπέμπει σε νοοτροπία επικεφαλής τριτοκλασάτης αριστερής συλλογικότητας.

Κερασάκι στην τούρτα η συμφωνία UniCredit και Alpha Bank, την οποία ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας χαρακτήρισε «την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η συμφωνία αυτή αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή άλλωστε πιστοποιήθηκε από τέσσερις οίκους αξιολόγησης μέχρι τώρα, οι οποίοι χορήγησαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αντανακλά επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, κύριε;

Τι κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας; Πού βρίσκεται και με ποιον τρόπο συμμετέχει; Ο Αλέξης Τσίπρας κούνησε μαντίλι μετά την 6η συνεχή ήττα του και παρακολουθεί εξ αποστάσεως το κόμμα που δημιούργησε να καταρρέει με θόρυβο. Ο νέος πρόεδρος συνεχίζει το ταξίδι του στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα όσα γίνονται αναδεικνύουν την πραγματικότητα: ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα κόμμα ευκαιριακό που καπηλεύθηκε στην κυριολεξία μια κρίση στην οικονομία, τη μεγαλύτερη είναι αλήθεια, για να ανέλθει στην εξουσία.

Από εκεί και πέρα, το κενό που υπάρχει στην παραγωγή πολιτικής και προτάσεων ήταν εμφανές και προτού φύγει ο Αλέξης Τσίπρας. Από το 2019 και μετά επέλεξε να συνεχίσει με ύβρεις και εμφυλιοπολεμική ρητορική με αποτέλεσμα οι πολίτες να γυρίσουν την πλάτη. Η χιλιοπαιγμένη παράσταση σταμάτησε να κόβει εισιτήρια και οι τελευταίοι που στήριξαν εκείνη τη χρονιά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια.

Το ριμέικ που επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης είναι χειρότερο. Αφενός δεν μπορεί να πείσει όταν μιλά για δεξιά, Άρη Βελουχιώτη και Μακρόνησο ούτε τους πιο φανατικούς, αφετέρου οι «κομπάρσοι» του Αλέξη Τσίπρα αποχωρούν σταδιακά από τον θίασο αναζητώντας άλλη… σκηνή.

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό είναι εμφανής. Παράγει έργο, διαμορφώνει πολιτική ατζέντα. Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό… κενό. Και μπορεί όταν το είπε, κάποιοι να επιχείρησαν να θέσουν θέμα αλαζονείας, όμως η πραγματικότητα δεν κρύβεται…