Με την ομιλία του ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στους διεκδικητές της πρωτοκαθεδρίας της… ζαλισμένης Κεντροαριστεράς ότι δεν προτίθεται να γίνει «καλός Σαμαρείτης» προσφέροντας τη βοήθειά του ώστε να αυξήσει τα ποσοστά της. Και όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δύο κομμάτων που ερίζουν για την ονομασία προέλευσης, δεν θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα: κι αυτό γιατί τόσο ο «Ανθ’ ημών Φάμελλος» του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έδειξαν με τις τοποθετήσεις τους, ότι θα έχουν άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να αποδείξουν ότι μπορούν και χειρότερα.

Και ναι μεν ο Σωκράτης Φάμελλος είναι «περαστικός» αφού ο επόμενος-η να αναλάβει μετράει αντίστροφα, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ακούει συχνά να του λένε «περαστικά» για τις… επιδόσεις του. Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς έδωσε την ευκαιρία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ή τουλάχιστον στο ύψος των ποσοστών που έλαβαν τα κόμματά τους. Αλλά ακόμα και αυτήν τη γενναιόδωρη προσφορά του πρωθυπουργού την εξέλαβαν ως αδυναμία.

Ως εκ τούτου, στη δευτερολογία του δεν άφησε τα περιθώρια να ελπίζουν ότι θα τους επιτρέψει να ασκούν την αλαζονεία τους δίκην αντιπολιτευτικής κριτικής. Χωρίς περιστροφές και περιττές φιοριτούρες, τους έδειξε ποιος κυβερνάει και γιατί κυβερνάει, κυρίως όμως τους θύμισε γιατί το εκλογικό σώμα δεν τους λυπήθηκε. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 17,8% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του 11,8% ανταποκρίνεται στο μέγεθος των ηγεσιών τους. Και είναι γεγονός ότι με τις ομιλίες τους ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδειξαν ότι επάξια το δικαιολογούν.

Αν κρίνουμε ποιοτικά τα επιχειρήματα με τα οποία προσπάθησαν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, θα λέγαμε ότι μπήκαν οι ίδιοι σε δύσκολη θέση προδιαγράφοντας και το στενό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για το ίδιο πλαίσιο που είχε αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της Κεντροαριστεράς-Αριστεράς και τον ιστορικό θρίαμβο της φιλελεύθερης παράταξης της Κεντροδεξιάς και του Κέντρου. Και αυτόν τον θρίαμβο ήρθε να επικυρώσει η ομιλία του πρωθυπουργού και η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής.