Από τον Αλέξη Τσίπρα, που δήλωνε πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα, μέχρι τα περί «κρατιδίου» του Στέφανου Κασσελάκη έχουν μεσολαβήσει ουκ ολίγες περιπτώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ανοίξει θέματα εθνικά με τρόπο που έχει προκαλέσει από προβληματισμό μέχρι ανησυχία για τον τρόπο και τις σκέψεις που επικρατούν σε ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα και σήμερα κρατά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι «Πρέσπες του Αιγαίου» του Νίκου Φίλη, που θυμήθηκε αίφνης η Θεοδώρα Τζάκρη προκειμένου να στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη και να καλύψει την «πατάτα» με τα περί κρατιδίου αναφορικά με τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η αναφορά βέβαια της Θεοδώρας Τζάκρη προκαλεί και προβληματισμό αν ληφθεί υπόψη πως ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών υπεραμυνόμενη και δημοσίως την «επιτυχία» του Αλέξη Τσίπρα.
Η ως άνω αναφορά του Νίκου Φίλη μάλιστα έγινε λίγο πριν από τις πρώτες εκλογές. Ουδέποτε διαψεύστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα που ήταν πρόεδρος και υποψήφιος για… πρωθυπουργός –μην ξεχνάμε ότι μοίραζε και υπουργεία, όπως αποκάλυψε η Έλενα Ακρίτα– αντιθέτως, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς άφησε να εννοηθεί πως το θέμα δεν είναι εκτός… ατζέντας.
Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για τα θαλάσσια σύνορα. «Έχει σύνορα η θάλασσα;» ήταν το ερώτημα που είχε θέσει για να απαντήσει ο ίδιος πως δεν έχει και να προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις. Πάντως τη θέση αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τη στήριξε μέσα και από τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ η νεολαία του κόμματος είναι αυτή που απαιτούσε το 2020 να ανοίξει ο Έβρος κατά τη διάρκεια της υβριδικής εισβολής που επιχειρήθηκε από εκατοντάδες μετανάστες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά –παρά την εμφυλιοπολεμική κατάσταση που βιώνει δύο μέρες πριν από τις εκλογές– στα θέματα τα εθνικά έχει να επιδείξει μια στάση που προκαλεί συνήθως αρνητικές αντιδράσεις. Το Κυπριακό δεν αποτέλεσε το φόρτε της διακυβέρνησής του και η όποια κριτική αναφορά είτε μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών, είτε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πέφτει στο κενό. Το καλύπτει… χιόνι ίδιο με αυτό στο ελβετικό θέρετρο Γκραν Μοντανά…
Θιασώτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι και μέλη διαφόρων ομάδων που καλύπτονται πίσω από τον χαρακτηρισμό «συλλογικότητα» που διακινούν συνθήματα όπως αυτό που αναφέρει «η Ελλάδα να πεθάνει να ζήσουμε εμείς», ενώ σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη στάση που τηρήθηκε έναντι των διεθνών αμυντικών συμφωνιών της χώρας.
Στάση που οδήγησε στο να χαρακτηριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως «εθνική εξαίρεση». Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τον Αλέξη Τσίπρα και κορυφαία στελέχη του να υποστηρίζουν πως η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας θα είναι η αιτία που Έλληνες στρατιώτες θα επιστρέφουν μέσα σε φέρετρα από το… Σαχέλ.
Είναι δεδομένο πως αυτό που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν χοντρό. Πολύ χοντρό για έναν υποψήφιο διεκδικητή της αρχηγίας ενός κόμματος που βρίσκεται στη Βουλή και δηλώνει και αξιωματική αντιπολίτευση. Είτε το έκανε από άγνοια είτε λόγω κακών… ελληνικών. Όμως το να σηκώνονται φωνές και να κουνιούνται δάχτυλα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν μη τι άλλο, προκαλεί γέλια. Ειρωνικά μεν, αλλά γέλια. Αναδεικνύει βέβαια την κατάσταση που επικρατεί. Και η οποία προς το παρόν παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές κατά τις οποίες λεγόταν ότι οι χειρότεροι εμφύλιοι είναι αυτοί μεταξύ των αριστερών…