Διαβάζω –με έκδηλη ανησυχία– στο «Ποντίκι» ότι «ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος είχε ως βασική ασχολία να επιτίθεται σε βουλευτές και στελέχη επειδή μπορεί να μην συμφωνούσαν στο… 101% με τον Κασσελάκη σε όλα τα θέματα», μπήκε «στον πάγο». Ο... πάγος ήρθε με παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη και συνοδεύτηκε με λέξεις που δεν γράφονται – μάλλον εις άπταιστον γαλλικήν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος είχε αντιληφθεί ότι το κλίμα βαραίνει επικίνδυνα και πήρε αποστάσεις από πριν. Ανεξάρτητα της (καλής) σχέσης του με τον πρόεδρο Στέφανο, είναι κάπως βαρύ να θεωρείς ότι μπορείς να «συνετίζεις» δημοσίως βουλευτές. 

Μηχανήματα 

Στα λοιπά μουσικοχορευτικά νέα της ημέρας: Εχω μείνει ενεός από τη δημόσια αποκάλυψη του μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη ότι στο υπόγειο της Πειραιώς (φαντάζομαι, όχι της τραπέζης) έχει εγκατασταθεί ειδικό μηχάνημα που ελέγχει «τα facebook των Ελλήνων και παρεμβαίνει αναλόγως», αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα διότι έχει κι αυτός ειδικό μηχάνημα που βλέπει πότε μπαίνουν και τι κάνουν οι «Πειραιώτες». Δηλαδή, δεν μας έφτανε που η Πειραιώς έχει ειδικό μηχάνημα και ελέγχει τα facebook, ο Κραουνάκης έχει δικό του ειδικό μηχάνημα που ελέγχει το ειδικό μηχάνημα της Πειραιώς που ελέγχει τα facebook. 

Αναγκαίες ενοποιήσεις 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μεταξύ άλλων, επεξεργάζεται πυρετωδώς τη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη της χώρας, στον οποίο παρατηρείται το εξής παράλογο: τα Ειρηνοδικεία (που έχουν το 20% της δικαστικής ύλης) δεν δικάζουν ποινικές υποθέσεις (οι οποίες σωρεύονται στα Πρωτοδικεία). Αποτέλεσμα αυτού, οι 1.200 πρωτοδίκες να έχουν χρεωθεί τεράστιο όγκο των υποθέσεων, οι οποίες είναι ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, δηλαδή να φτάσουν σε δίκη, να δικαστούν και να εκδοθούν αποφάσεις. Ο αρμόδιος υπουργός προχωρά στην ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, προκειμένου να ενισχυθεί και με τους ειρηνοδίκες το σώμα των δικαστών που θα δικάζει το σύνολο των υποθέσεων –τόσο τις αστικές όσο και τις ποινικές. Με δεδομένο ότι στα Ειρηνοδικεία υπηρετούν σήμερα 962 δικαστές που δεν ασχολούνταν με ποινικές υποθέσεις, στο εξής θα μπορεί να γίνει καλύτερος επιμερισμός και να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης, διορθώνοντας μια θεσμική στρέβλωση δεκαετιών. 

Περί αεροδρομίων 

Σε ένα ενιαίο cluster θα ενταχθούν από το Υπερταμείο τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός έως το ερχόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται για αεροδρόμια σε νησιωτικούς κυρίως προορισμούς, τα οποία δεν εντάχθηκαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που έχει αναλάβει η Fraport Greece, όπως είναι η Πάρος, η Νάξος, η Χίος, η Σύρος, αλλά και άλλα μικρότερα, που θα ήταν αδύνατο υπό άλλες συνθήκες να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Στην παρούσα φάση το Υπερταμείο επικεντρώνει την προσοχή του –μέσω εταιρείας συμβούλων– στην καταγραφή εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, τι δυνατότητες ανάπτυξης και επέκτασης έχει το κάθε ένα από αυτά και να διαπιστώσουν αν κάποιο ή κάποια από αυτά μπορούν να έχουν εκτός από την επιβατική κίνηση και cargo. Ουσιαστικά, δηλαδή, μιλάμε για μια επιχειρηματική μελέτη για κάθε αεροδρόμιο, ώστε στη συνέχεια να φτιάξουν το χρηματοοικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο θα σχεδιαστεί ο διαγωνισμός. 

Προβλέπει σίγουρο τέλος 

Μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον Κασσελάκη για δημοσίευμα στο tvxs.gr περί αποκαθήλωσης αφισών του Τσίπρα, ο Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Action24, χαρακτήρισε «ομαδική αυτοκτονία» την επιλογή των ψηφοφόρων και φίλων του κόμματος να εκλέξουν τον Στέφανο Κασσελάκη, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε εκείνη την ημέρα». «Συμβαίνει αυτό σε κλειστά κυκλώματα που πιστεύουν σε κάτι πάρα πολύ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές και όταν χάσαμε με 20 μονάδες δημιουργήθηκε πολύ μεγάλη κρίση. Το κόμμα είχε χάσει την ιδεολογία του και έχασε τα δύο συγκολλητικά στοιχεία: τον Τσίπρα και την εξουσία», σημείωσε. Οπως πρόσθεσε, «κάθε μέρα βάζουν τρία αυτογκόλ. Ακόμα και στο προνομιακό για την Αριστερά θέμα για τα ομόφυλα ζευγάρια μπουρδουκλώθηκαν», ενώ εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βαδίζει προς ένα τέλος που θα έχει χαρακτηριστικά κλαυσίγελου». Ωστόσο, το πλέον ενδιαφέρον σημείο ήταν η απάντηση που έδωσε σε όσους τον κατηγορούν ότι δεν παρέδωσε την έδρα του στην Ευρωβουλή: «Στην ΕΕ θεωρείται πλέον θέσφατο ότι η έδρα δεν ανήκει στα κόμματα αλλά στα πρόσωπα. Δεν έχει κάτι άλλο να πει (σ.σ.: ο Κασσελάκης) και ζητά την έδρα (...). Φύγανε και άλλοι. Εχετε ακούσει να λέει “Κόκκαλη, δώσε την έδρα”; Ο Παπαδημούλης έφυγε και δεν του λέει να γυρίσει την έδρα. Το κάνει με μένα γιατί έχω μια αρθρογραφία που με ήπιο τρόπο προσπαθώ να αναδείξω τις μεγάλες αντιφάσεις επί Κασσελάκη και αυτό τον ενοχλεί.».