Ο Νίκος Ανδρουλάκης χάνει την ευκαιρία να συνδέσει την παρουσία του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με μια ιστορική μεταρρύθμιση, ενώ συγχρόνως συλλαμβάνεται «αδιάβαστος» –θα εξηγήσουμε γιατί– αφού αγνοεί ότι το κόμμα του πολιτικά και διαχρονικά ήταν υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών- μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Επί αυτού υπήρχε η καθοδηγητική γνώση τριών πρωθυπουργών και προέδρων του ΠΑΣΟΚ: του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι «αδιάβαστος» αφού αν ρωτούσε θα του έλεγαν πως επί κυβερνήσεως Σημίτη με υπουργό Παιδείας τον Γιώργο Παπανδρέου, με πρόταση νόμου που συνέταξε ο βουλευτής Ηλείας και πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Γιάννης Ζαφειρόπουλος εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία ο ουσιαστικός «ΔΙΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ» του άρθρου 16 του συντάγματος με τη δημιουργία ως ΝΠΙΔ του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία. Η σύνοδος των πρυτάνεων αντέδρασε και ο τότε πρωθυπουργός «πάγωσε» την ισχύ και λειτουργία του ψηφισμένου νόμου.

Προφανώς ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με συντεχνιακή αντίληψη και μικροκομματική λογική, πέραν της άγνοιας, δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στα άρθρα-γνωμοδοτήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλη Σκουρή. Στην προκειμένη περίπτωση επέλεξε τον δρόμο του ανέξοδου λαϊκισμού.