Προσπάθεια να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ στον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται, όπως του έχει καταλογίσει η κυβέρνηση με αφορμή και τις παλινωδίες στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων, κατέβαλε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY.

«Το πρόβλημα όμως για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά προσέρχεται στη Βουλή με προτάσεις. Ορίστε το πρόγραμμά μου για την τριτοβάθμια παιδεία», ανέφερε, δίνοντας γραπτώς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που εδράζεται στο σκανδιναβικό παράδειγμα -όπως είπε- σε μια κίνηση εντυπωσιασμού. Ωστόσο δεν εξήγησε με πειστικό τρόπο την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς το επιχείρημα που προβάλλει για έγκριση και πιστοποίηση από την ίδια αρχή των δημοσίων και των μη κρατικών πανεπιστημίων υπάρχει ήδη στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο υπάρχει μία αλλαγή που αφορά τις εγγυητικές και τα παράβολα, το ύψος των οποίων πέφτει στο μισό εάν πρόκειται για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων εκτός Αττικής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε να εξηγήσει τη στάση του λέγοντας ότι θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι το «ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο -αν υπάρχουν άρθρα που υπηρετούν αυτόν τον στόχο θα τα ψηφίσουμε-, και μη κρατικά μη κερδοσκοπικά σύννομα με το Σύνταγμα και όχι με αντισυνταγματικά παιχνίδια και τερτίπια». Την ίδια ώρα από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται πως πάνω από το 70% των άρθρων του νομοσχεδίου αναφέρονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ προβλέπονται αυστηρά κριτήρια για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Παρολαυτά ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος και φέρνει νόμο ο οποίος θεσμοθετεί το εξής παράδοξο: ένα fund και ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο της Κύπρου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα ιδρύσουν μη κερδοσκοπικό παράρτημα στην Ελλάδα. Δηλαδή δύο κερδοσκοπικοί φορείς θα κάνουν ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο; Ποιον κοροϊδεύει ο κ. Πιερρακάκης;».

Συμπλήρωσε ακόμη πως έρχονται επιχειρηματίες και παίρνουν ένα ΙΕΚ 250 εκατ. ευρώ, αγοράζουν εκτάσεις και προετοιμάζονται για τις επενδύσεις τους και μετά έρχεται ένας νόμος που κουμπώνει στις αγορές που έγιναν πριν από κάποιους μήνες, πρόκειται για διευθέτηση συμφερόντων. «Το λέω ωμά. Και το ΠΑΣΟΚ δεν συνυπογράφει διευθετήσεις συμφερόντων από το Μέγαρο Μαξίμου» συνέχισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ίδιος θεώρησε ότι η «Νέα Δημοκρατία κάνει αυτήν τη στιγμή έναν τεράστιο πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να το ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι θεωρεί ότι αν ανέβει το ΠΑΣΟΚ και καταλάβει ο κόσμος ότι πια έχει έναν αντίπαλο με πρόγραμμα και σύγχρονο πολιτικό προσωπικό και όχι προσωπικό που λέει ό,τι να 'ναι και επιστρατεύει λαϊκισμούς, τότε θα είναι ραγδαία η πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί θα υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή». Εκτίμησε δε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη με θέσεις και προτάσεις και όσο δυναμώνει, τόσο η Νέα Δημοκρατία θα αποκτά έναν ισχυρό και αξιόμαχο αντίπαλο», κάτι βέβαια που δεν φαίνεται να καταγράφεται στον κόσμο, όπως δείχνουν και οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ευθύνες για τα Τέμπη

Ακολούθως ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλόγισε ευθύνες συγκάλυψης από την κυβέρνηση της τραγωδίας των Τεμπών. «Όταν συμφωνεί η τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων ότι αν είχε εγκατασταθεί η τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι άνθρωποι αυτοί θα ζούσαν, όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία -που ερεύνησε το θέμα γιατί η Ευρώπη διέθεσε 54 εκατ. ευρώ για το έργο - προσδιορίζει ποιοι φταίνε που δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, ρωτώ: γιατί δεν κάναμε προανακριτική επιτροπή μόνο για αυτό το θέμα αλλά ξεκίνησε μία κουβέντα σε βάθος 30 χρόνων για να διαχυθούν οι ευθύνες σε διαχρονικές παθογένειες και να μην πληρώσουν τα 'γαλάζια' παιδιά και ο κ. Καραμανλής;», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων, είπε ότι «είμαστε υπέρ του ολοήμερου χειρουργείου και αυτό προϋποθέτει προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό που δεν θέλουμε, είναι να ακυρώνονται τα πρωινά χειρουργεία, που είναι δωρεάν, για να γίνονται τα απογευματινά. Και φοβόμαστε ότι -όπως είχε πει ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ- θα εφαρμόσει τον θεσμό, θα αποτύχει στην πράξη με τις ελλείψεις προσωπικού και θα καταφύγουν στη λύση "ας φέρουμε ιδιώτες στο δημόσιο νοσοκομείο". Διαφωνούμε».

Τέλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου. «Πριν αποκαλύψω το σκάνδαλο των υποκλοπών, η ΕΥΠ παρακολουθούσε στην Ελλάδα 22.000 άτομα τον χρόνο. Μετά τις αποκαλύψεις, παρακολουθεί 11.000 άτομα. Αυτή είναι η πραγματικότητα στη χώρα μας. Και για αυτό πρέπει να απαντήσει και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε.