Την οπισθοδρόμηση επέλεξε το ΠΑΣΟΚ και σ’ αυτόν τον κατηφορικό δρόμο που ποδηγετείται από την ανάγκη δήθεν να κάνουν αντιπολίτευση «εισχώρησε» και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Εις εκ των πολιτικών που μιλούσαν και μιλούν για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος επέλεξε να ακολουθήσει τη γραμμή Ανδρουλάκη και να «ξεχάσει» ουσιαστικά όλα όσα έλεγε παλαιότερα. Το παράδοξο είναι ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή πρότεινε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων από φορείς, την ίδια ώρα που διακήρυττε ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.
«Το 2010, όταν συναντήθηκα με τον Γκόρντον Μπράουν στην Αγγλία, ήταν τότε πρωθυπουργός, από τους λίγους που μας στήριξαν τότε, παρότι δεν ήταν στην ευρωζώνη, με την κρίση που είχαμε, προοδευτικός άνθρωπος, μιλήσαμε για την Παιδεία και μου λέει “ξέρεις ποια είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Αγγλία; Δεν είναι τα ορυχεία, δεν είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, είναι η Παιδεία μας”», ομολογούσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Καταλόγισε, δε, ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία για τη μη αλλαγή του άρθρου 16, όταν ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ έκαναν πίσω στην αναθεώρηση που προωθούσε ο Κώστας Καραμανλής! «Είναι ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτό εδώ και 50 χρόνια δεν έχει αλλάξει. Θα έπρεπε, λοιπόν, μιας και φέτος έχουμε το δικαίωμα ως χώρα και ως Κοινοβούλιο να προωθήσουμε συνταγματικές αλλαγές», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ουσιαστικά έδωσε σανίδα σωτηρίας στον Νίκο Ανδρουλάκη. Για να «καλύψει» δε τα νότα του, ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι διάφορα λόμπι επέβαλαν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση στη κυβέρνηση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα επιβάλει κομματική πειθαρχία, καθώς δημοσίως μόνο η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει διαμηνύσει ότι θέλει να υπερψηφίσει. Ωστόσο, στο παρασκήνιο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δέχεται αρκετές πιέσεις ώστε να αλλάξει άποψη, κυρίως επειδή ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει νέες διαρροές και προφανώς επιθυμεί να αποφύγει τις διαγραφές.
Διαρροή με διττό στόχο
Στη Χαριλάου Τρικούπη αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα «συνειδησιακό θέμα», αλλά για ένα σχέδιο νόμου όπου θα πρέπει να εφαρμοστεί η κομματική γραμμή. Η συγκεκριμένη διαρροή έχει διττό στόχο: να αποτρέψει και τους υπόλοιπους έναν με δύο βουλευτές που το σκέφτονται και παράλληλα να εκβιάσει πολιτικά τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία ενδεχομένως και να απέχει από τη διαδικασία, όπως επέλεξαν αρκετοί σύντροφοί της επί του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης με τα συνεχόμενα «όχι» προσπαθεί να εμφανιστεί, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει ως η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Ευρισκόμενοι απέναντι από την κυβέρνηση, ακόμα και σε νομοσχέδια που καταστατικά συμφωνούν, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι θα αποκτήσουν πολιτικό χώρο και εντέλει θα πάρουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Το περιέγραψε (σωστά) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Αποδεικνύεται τελικά ότι πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”. Και μάλιστα σε ζητήματα όπως αυτά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γιατί δεν μιλάμε μόνο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μιλάμε και για τα δημόσια πανεπιστήμια και για ένα νομοσχέδιο που αφορά κυρίως το δημόσιο πανεπιστήμιο. Εχουν την ίδια ρητορική, την ίδια επιχειρηματολογία κενή περιεχομένου και το ίδιο ύφος».
Αλγεινή, όμως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη σπεκουλάρει. «Ποιος θα πάρει το ρίσκο για τα παιδιά που το 2025, το 2026 θα εγγραφούν σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα εκκρεμεί μία διαδικασία στα δικαστήρια; Εμείς δεν λέμε κακοπροαίρετα αυτά τα πράγματα, αλλά παρουσιάζουμε την πραγματικότητα που η κυβέρνηση κρύβει. Ολο αυτό βέβαια, πέραν του πολιτικού ρίσκου, έχει κι ένα επιχειρηματικό κόστος. Η Νέα Δημοκρατία δεν επενδύει σε ισχυρά μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά σε παραρτήματα. Μας φλόμωσαν μάλιστα στο ψέμα ότι δήθεν θα έρθουν το Χάρβαρντ και το Γειλ», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας.