Δικαιολογημένα τρέχουν και δεν φτάνουν οι άθλιοι σκευωροί της Novartis. Μετά την αποκάλυψη ότι για τις ψεύτικες καταθέσεις τους έβαλαν στους λογαριασμούς και στις θυρίδες τους (κρατήστε το αυτό) 26 εκατ. ευρώ, κατάλαβαν οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες –με τη βοήθεια και των συνηγόρων τους– ότι το βρόμικο ταξίδι τους έφτασε στο τέλος του. Είναι θέμα χρόνου να βγουν οι κουκούλες κι ας παίζουν τα ρέστα τους οι σκευωροί. Γιατί, όπως πολλάκις έχουμε ξαναπεί, οι ψευδομάρτυρες είχαν «αφεντικά» που τους έδιναν εντολές κι αυτοί τις εκτελούσαν. 

Ο πανικός, σήμερα, που έχει κυκλώσει τους σκευωρούς εντείνεται και από την πληροφορία ότι ένας εκ των κουκουλοφόρων αποφάσισε να μην πάρει στις πλάτες του όλη τη σκευωρία και άρχισε να κελαηδάει. Οχι όπως την προηγούμενη φορά (τέλη του 2017, αρχές του 2018) που κελαηδούσε κατά παραγγελία, αλλά τώρα κανονικά και με τον νόμο: με... ονόματα και διευθύνσεις των σκευωρών. Πώς, ποιοι, πότε και γιατί; 

Στα των σκευωρών τώρα, η τελευταία γραμμή άμυνας είναι ότι η Δικαιοσύνη προ πολλών μηνών είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για την αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Τώρα όμως με την αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων από τον Φλωρίδη, ο εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να εξετάσει το καθεστώς προστασίας μαρτύρων αυτεπάγγελτα. 

Για την ιστορία, τα ονόματα των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων τα ξέρουν τόσο τα θύματα της σκευωρίας, αλλά και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δη ορισμένα που είχαν κυβερνητικές θέσεις. Απλώς τα θύματα δεν μπορούν να ασκήσουν μηνύσεις σε… κουκούλες. 

Το μείζον ζήτημα που έχει να κάνει με τη Δημοκρατία, με το κράτος Δικαίου και τους θεσμούς θα κριθεί από την Οικονομική Εισαγγελία, η οποία και θα αποφανθεί εάν μετά τις αποκαλύψεις για τα εκατ. ευρώ που ενθυλάκωσαν συντρέχουν ή όχι οι λόγοι για την ανάκληση των μέτρων προστασίας των μαρτύρων. 

Επιβεβλημένη 

Ο γνωστός ποινικολόγος, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, Χρίστος Μυλωνόπουλος, είναι ξεκάθαρος: «Η απαλλαγή των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis καθιστά αυτομάτως δεδομένο το ψεύδος των προστατευομένων μαρτύρων που κατέθεσαν εις βάρος τους. Επομένως, ήδη εκ του λόγου αυτού η άρση της ανωνυμίας τους είναι επιβεβλημένη».