Καβάλησαν ένα διεθνές σκάνδαλο για να εξοντώσουν πολιτικά τους αντιπάλους τους και να τους βάλουν φυλακή. Εργα και ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το σκάνδαλο περί χρηματισμού γιατρών από τη Novartis με σκοπό την προώθηση των προϊόντων τους, ο ΣΥΡΙΖΑ το είδε ως μια «χρυσή» ευκαιρία για να σπιλώσει το όνομα των δέκα μεγαλύτερων πολιτικών αντιπάλων του μέχρι τότε.

Ετσι, στην υπόθεση χρηματισμού γιατρών από τη φαρμακευτική εταιρεία ο ΣΥΡΙΖΑ «αντικατέστησε» τους γιατρούς με τους πολιτικούς αντιπάλους του και λίγο-πολύ προσπάθησε να πείσει την κοινωνία ότι η Novartis πλήρωνε τους πολιτικούς κι όχι τους γιατρούς για να πουλάει τα προϊόντα της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Ελληνικό Δημόσιο έχασε τότε την ευκαιρία με άμεση αγωγή προς τη Novartis να βγάλει και χρήματα από αυτήν την ιστορία, όπως έκανε π.χ. το αμερικανικό Δημόσιο. Λίγα χρόνια αργότερα, αυτήν την αγωγή κατέθεσε ο Θάνος Πλεύρης ως υπουργός Υγείας, ώστε και το Ελληνικό Δημόσιο να αποζημιωθεί από την εταιρεία.

Με λίγα λόγια, από ένα σκάνδαλο υπαρκτό που δεν είχε καμία πολιτική προέκταση, αλλά αντιθέτως το κράτος μπορούσε να κερδίσει και αποζημίωση, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προτίμησε να προσπαθήσει να βάλει στη φυλακή ή να εξοντώσει πολιτικά πρόσωπα που δεν είχαν καμία απολύτως ανάμιξη σε ένα υποτιθέμενο πολιτικό σκάνδαλο που ωσότου φανερωθεί το στήσιμό του θα είχαν μείνει στην εξουσία όσο περισσότερο μπορούσαν. Γιατί, όπως θυμόμαστε όλοι, αυτό ήταν και το μόνο που τους ένοιαζε όσο ήταν κυβέρνηση. Με ποιους τρόπους θα μπορούν να παραμείνουν στις καρέκλες τους...

Πυρ κατά ριπάς...

Το ελληνικό δίκαιο δεν επιτρέπει να είσαι προστατευόμενος μάρτυρας και να παίρνεις χρήματα, ξεκαθάρισαν με χθεσινές δηλώσεις τους οι Γιώργος Φλωρίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης και Ανδρέας Λοβέρδος έπειτα από την αποκάλυψη για τις κουκούλες της σκευωρίας Novartis που έκρυβαν 56 εκατ. ευρώ. Οπως εξήγησαν και οι τέσσερις πολιτικοί, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από την 1η Μαΐου, οπότε και τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι Ποινικοί Κώδικες, επιτρέπει στις δικαστικές αρχές να τραβήξουν τις κουκούλες.

«Αυτό που κάναμε είναι το καθεστώς προστασίας να το συμπληρώσουμε με μία διάταξη που δίνει στον εισαγγελέα το δικαίωμα να εξετάζει ανά πάσα στιγμή το καθεστώς που έχει χορηγηθεί για το αν μπορεί να συνεχίζεται η όχι. Τώρα, τα πρόσωπα που έχουν θιγεί από τη σκευωρία αυτή ασκούν ένα δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος. Ο εισαγγελέας, όμως, μπορεί και αυτεπάγγελτα να το ζητήσει αυτός χωρίς να υπάρξει κάποια προσφυγή», διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Το Ελληνικό Δίκαιο απαγορεύει να έχει ίδιον όφελος ή οικονομικό συμφέρον ανεξαρτήτως πού παράγεται αυτό. Οταν ένας άνθρωπος παίρνει χρήματα για να πει ορισμένα πράγματα, αυτό δεν επιτρέπεται από την ελληνική Δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αποκαλύψεις Φλωρίδη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι «στην ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται ρητά χρηματική αμοιβή για τον προστατευόμενο μάρτυρα». Μιλώντας, δε, για την παρέμβαση του Κυριάκου Βελόπουλου και την αναφορά στα 30 εκατ. δολάρια που πήρε ο Παύλος Σαράκης, ο Γιώργος Φλωρίδης σημείωσε ότι «μιλώντας στη Βουλή είπα ότι από την παρέμβαση Βελόπουλου και την παραδοχή Σαράκη υπήρχε σίγουρα μια βαλίτσα, η οποία είχε 30 εκατ. δολάρια και την είχε βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Αρα τώρα αυτή η σκευωρία, ο αγώνας που έχουν κάνει πάρα πολλοί για την αλήθεια, είχε βαλίτσες από πίσω, αυτές των προστατευόμενων μαρτύρων».

«Η κυβέρνηση αυτό που ήθελε να κάνει είναι να ολοκληρωθεί το ατελές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία σε ορισμένους μάρτυρες, έτσι ώστε οι εισαγγελικές και στη συνέχεια οι δικαστικές αρχές να διαπιστώνουν αν το καθεστώς αποδόθηκε σωστά ή όχι. Αν υποθέσουμε από αυτά που παρακολουθούσαμε τότε, όλες οι κατηγορίες κατά πρωθυπουργών και υπουργών χρησιμοποιούσαν τις καταθέσεις αυτών των μαρτύρων, άρα δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία πλην αυτών των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, επομένως γι’ αυτό το περιβάλλον μιλάμε», είπε ακόμα ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Οι άνθρωποι επιχείρησαν να καταλύσουν τη Δημοκρατία γιατί αν πετύχαιναν την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων τους και τον έλεγχο των ΜΜΕ, καταλαβαίνετε τι θα συνέβαινε», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να γίνει αγωγή κατά της Novartis. Στην περίοδο Τσίπρα δεν έκαναν το παραμικρό για να προστατεύσουν τα ελληνικά συμφέροντα».

Επίθεση Μαρινάκη

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» για τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Νovartis. Οπως σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης, «το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έχει τον πρώην υπουργό Κοντονή που έχει πει τι συνέβη στα χρόνια τους, όταν έχει δύο υπουργούς αμετάκλητα καταδικασμένους για σοβαρά αδικήματα, νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει δυο πράγματα, να ζητήσει συγγνώμη ή να σιωπήσει. Προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο».

Απαντώντας στην ερώτηση αν συμφωνεί η κυβέρνηση με το αίτημα να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα των μαρτύρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η απόφαση για την ικανοποίηση ενός αιτήματος είναι της Δικαιοσύνης, δεν μπορούμε να πούμε πολλά, είναι ανεξάρτητη». «Η κυβέρνηση με τις τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ουσιαστικά δίνει μεγαλύτερες ελευθερίες στους εισαγγελικούς λειτουργούς για να κρίνουν αν ένας προστατευόμενος μάρτυρας πρέπει να συνεχίζει να είναι προστατευόμενος μάρτυρας. Σε πολιτικό επίπεδο, έχουμε μια πρωτοφανή σκευωρία που συνάντησε πολλά λεφτά», συμπλήρωσε.

«Ηταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα σκευωρία», ανέφερε επίσης ο Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» και συνέχισε ότι «αυτά τα ποσά ζαλίζουν για να πούμε την πραγματικότητα». Παράλληλα, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, επισήμανε ότι «έβαλε πλάτη ο τωρινός ΣΥΡΙΖΑ στον προηγούμενο ΣΥΡΙΖΑ. Ενα πράγμα είναι. Το δεύτερο, για το πού θα πάει η Κεντροαριστερά, αναρωτιέμαι, και κυρίως για το ΠΑΣΟΚ, αν σε αυτή τη συμμαχία συμπεριλαμβάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ της Νovartis. Να απαντήσουν οι επίδοξοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ».

Οταν ο Τσίπρας παραδέχθηκε τους… λανθασμένους χειρισμούς

Τον περασμένο Μάρτιο ο Αλέξης Τσίπρας, με (υποτιθέμενη) διάθεση αυτοκριτικής, παραδέχθηκε ότι οι χειρισμοί στις υποθέσεις της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών ήταν ατυχείς, αν και εκ μέρους της κυβέρνησής του υπήρχαν καλές προθέσεις. Η άμεση ερμηνεία των ειδικών στα λόγια του ήταν ότι ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να κάνει αυτοκριτική και να παρουσιάσει μια πιο μετριοπαθή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί είχε κατά νου την επάνοδό του στην πολιτική και μάλιστα στην κεφαλή της Κεντροαριστεράς.

Κάποιοι άλλοι, όπως ο γράφων αυτές τις αράδες, σχολιάσαμε τότε πως ο πρώην πρωθυπουργός ουδεμία διάθεση αυτοκριτικής είχε. Τους «ατυχείς χειρισμούς» δεν τους απέδωσε στη δημιουργία ex nihilo πολιτικού σκανδάλου, αλλά στο ότι αυτοί οι χειρισμοί δεν έφεραν τα αποτελέσματα που ήθελε ο ίδιος, ως προς τους πολιτικούς αντιπάλους του. Με λίγα λόγια, ότι δεν έκλεισε κανέναν στη φυλακή και ότι δεν μπόρεσε να εξοντώσει κανέναν πολιτικά. Γιατί και οι δέκα τότε υποτιθέμενοι κατηγορούμενοι σήμερα συνεχίζουν την πολιτική σταδιοδρομία τους, κάποιοι μάλιστα είναι πιο δυνατοί από ποτέ...

Ταυτόχρονα, η ίδια κριτική έρχεται και κουμπώνει στα λόγια του ίδιου Αλέξη Τσίπρα, τον Φεβρουάριο του 2020, όταν έλεγε πως τη δεύτερη φορά Αριστερά θα ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας, κάτι που δεν κατάφεραν την πρώτη φορά. Τι είναι αυτό που δεν κατάφεραν επί της ουσίας την πρώτη φορά; Να καταλύσουν το πολίτευμα και να εφαρμόσουν σοβιετικό καθεστώς, με έναν ηγέτη στην εξουσία μέχρι την τελευταία του ανάσα, ο οποίος θα ελέγχει τη Βουλή, τα ΜΜΕ, τη Δικαιοσύνη και οι αποφάσεις θα βγαίνουν όχι με εξέταση των μαρτύρων και με νόμιμη δίκη, αλλά αναλόγως του πώς θα ξυπνήσει ο αψύς αρχικομισάριος, Παυλής Πολάκης.

Συμβούλιο Πλημμελειοδικών: Καμία δωροδοκία πολιτικών

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι στις 29 Μαΐου του 2023, η υπόθεση της Novartis έκλεισε με βούλευμα του το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο απεφάνθη πως δεν υπήρξε δωροδοκία των 10 πολιτικών προσώπων από τη Novartis από τα στελέχη της εταιρείας. Βέβαια, σκάνδαλο υπήρξε, το οποίο η Novartis Hellas αποδέχθηκε, αναγνωρίζοντας ζημιά 208,125 εκατ. ευρώ. Η φαρμακευτική εταιρεία πλήρωσε αυτό το χρηματικό ποσό προς απαίτηση των αμερικανικών αρχών και το αναφέρει αναλυτικά στις οικονομικές καταστάσεις του 2021. Και για να θυμόμαστε ποιους έβαλαν στο μάτι οι σκευωροί, παραθέτουμε τους δέκα πολιτικούς που στοχοποιήθηκαν ανηλεώς.

1 Αντώνης Σαμαράς (πρωθυπουργός από 20 Ιουνίου 2012 έως 6 Ιανουαρίου 2015)

2 Παναγιώτης Πικραμμένος (υπηρεσιακός πρωθυπουργός από 16 Μαΐου 2012 έως 20 Ιουνίου 2012)

3 Ανδρέας Λυκουρέντζος (υπουργός Υγείας από 21 Ιουνίου 2012 έως 25 Ιουνίου 2013)

4 Μάριος Σαλμάς (αναπληρωτής υπουργός Υγείας από 22 Ιουνίου 2012 έως 23 Ιουνίου 2013)

5 Γιάννης Στουρνάρας (υπουργός Οικονομικών από 5 Ιουλίου 2012 έως 10 Ιουνίου 2014)

6 Ευάγγελος Βενιζέλος (υπουργός Εθνικής Αμυνας από τις 7 Οκτωβρίου 2009 έως 17 Ιουνίου 2011, υπουργός Οικονομικών από 17 Ιουνίου 2011 έως 21 Μαρτίου 2012, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από 25 Ιουνίου 2013 έως 25 Ιανουαρίου 2015)

7 Γεώργιος Κουτρουμάνης (αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ακολούθως υπουργός στο ίδιο υπουργείο από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2012)

8 Αδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης (υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 25 Ιουνίου 2013 έως 10 Ιουνίου 2014)

9 Δημήτριος Αβραμόπουλος (υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 15 Φεβρουαρίου 2006 έως 7 Οκτωβρίου 2009)

10 Ανδρέας Λοβέρδος (υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 7 Σεπτεμβρίου 2010 έως 17 Μαΐου 2012)