Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί η ταυτότητα ή μάλλον να επιβεβαιωθεί και επισήμως ποιοι κρύβονται πίσω από τις… κουκούλες των προστατευόμενων δήθεν μαρτύρων της υπόθεσης Novartis είναι εμφανής. Βγάζει έναν πανικό. Έναν πανικό που δείχνει να διακατέχει και τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Τι φοβούνται;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης πάνω σε ένα δήθεν σκάνδαλο –το μεγαλύτερο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο– για να διασύρει πολιτικούς αντιπάλους. Η στόχευση δεν ήταν μόνο ο διασυρμός. Ήταν και η φυλάκισή τους στη λογική του Παύλου Πολάκη «να βάλουμε πολιτικούς αντίπαλους στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές».

Παρά την κατάρρευση του αφηγήματος ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε. Οι ευρωβουλευτές –η προηγούμενη ευρωομάδα– του ΣΥΡΙΖΑ βράβευσε τους κουκουλοφόρους. Ο Αλέξης Τσίπρας του αποκάλεσε «ήρωες» από το βήμα της Βουλής. Η Κουμουνδούρου επέμεινε στη στήριξή του και με νύχια και δόντια επιχείρησε κατ' επανάληψη να μπουν αναχώματα στην αποκάλυψη των προσώπων που κρύβονται πίσω από τις κουκούλες.

Η δικαιολογία που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως αν αποκαλυφθούν τότε κανείς δεν θα αξιοποιήσει την πρόβλεψη του νόμου για να αποκαλύψει σκάνδαλα. Μόνο που υπάρχει ένα προβληματικό σημείο σε αυτήν τη θέση. Ποιο; Ότι δεν μπορεί ο καθένας να επικαλείται σκάνδαλα και χρηματισμούς αν δεν μπορεί να το αποδείξει. Δεν μπορεί κανείς να μιλά για τροχήλατες βαλίτσες που έμπαιναν στο πρωθυπουργικό μέγαρο τίγκα στο… ευρώ. Ούτε να λέει για τσέπες σε σακάκια απο τις οποίες ξεχείλιζαν τα χρήματα – προϊόν χρηματισμού.

Δεν μπορεί να λέει κάτι χωρίς να πρέπει να το αποδείξει. Να διασύρει πρόσωπα και προσωπικότητες ελαφρά τη καρδία την ώρα που αποσκοπεί σε κέρδος, ακόμη και αν αυτό αφορά μια άλλη χώρα, στην περίπτωση αυτήν τις ΗΠΑ, όπου όμως στις καταθέσεις δεν μιλούσαν για πολιτικά πρόσωπα αλλά για κρατικούς αξιωματούχους, διαχωρίζοντας τα όσα υποστήριζαν στην Ελλάδα.

Οι κουκουλοφόροι έτυχαν μεγάλης στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να γεννώνται ερωτήματα. Πολύ περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία τόσο αυτοί όσο και ο δικηγόρος τους εισέπραξαν 56 εκατ. ευρώ. Μπορεί να θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις οι κουκουλοφόροι δεν πρέπει να αποκαλύπτονται. Δεν δίνουν σαφείς εξηγήσεις. Και φυσικά δεν μπορούν να πείσουν για τις προθέσεις τους αυτούς που αντιμετώπισαν το υψωμένο δάχτυλο άγνωστων κατηγόρων χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

Είναι απολύτως φυσικό τα πρόσωπα που διασύρθηκαν να επιδιώκουν την αποκάλυψη αυτών που τους διέσυραν χωρίς κανένα στοιχείο. Είναι όμως απολύτως φυσικό να επιθυμούν να μάθουν αν υπήρχαν και… ηθικοί αυτουργοί. Και εδώ, ενδεχομένως, η αγωνία να αφορά και άλλους...