Σκληρή κριτική έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου στον έκπτωτο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο. Κληθείσα να σχολιάσει εάν επανεκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, η κυρία Νοτοπούλου είπε ότι «αυτή τη φορά, δεν πρέπει να επαναλάβουμε διαδικασίες που κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές "fast track", ούτε φυσικά ξεχειλωμένοι στον χρόνο (sic). Πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο πολιτικό, θέσεων. Οι πολιτικοί που θα κατέβουν ως υποψήφιοι αρχηγοί, να εκθέσουν τις πλατφόρμες, τις ιδέες. Να συζητήσουμε πολιτικά και να επιλέξει ο κόσμος το πρόσωπο που μπορεί να εγγυηθεί την πλατφόρμα που θα είναι και πλειοψηφική», αφήνοντας σαφείς αιχμές προς όσους ήθελαν την αλλαγή ηγεσίας το 2023, να γίνει προτού κάνει συνέδριο το κόμμα. Επίσης, είναι σαφές ότι όσοι ήταν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, θέλουν να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος γίνεται, προκειμένου η λήθη να καταδικάσει κάθε ελπίδα που έχει ο Στέφανος Κασσελάκης να επανεκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έπαθαν και έμαθαν, θα έλεγε κάποιος.

Ακόμη η κυρία Νοτοπούλου είπε πρώτα πρέπει να γίνει το συνέδριο του κόμματος και κατόπιν να αρχίσει η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου στο κόμμα. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης της ενότητας του προοδευτικού χώρου, προσθέτοντας ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης όχι απλά δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Αλλά έχει εισηγηθεί το εντελώς αντίθετο. Έχει εισηγηθεί και έχει εργαστεί για τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ». Για να είμαστε πάντως δίκαιοι, αυτό ακριβώς ήταν και το παράγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, όταν άφησε να διακινείται ότι είναι «ο φυτευτός του». Απλώς υπολόγιζαν ότι αφού έδιωξε τα στελέχη που έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά, θα μπορούσαν να τον ξεφορτωθούν πιο γρήγορα. 

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να τον διαλύσει, η κυρία Νοτοπούλου είπε πως «όχι, ο κύριος Κασσελάκης έγινε πρόεδρος για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να μας πάει παρακάτω. Για να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Αυτό που έκανε όμως, ήταν να διχάσει, να πολώσει, να λειτουργεί -ξέρετε- ως ο καλύτερος υπονομευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα». Το ερώτημα είναι βέβαια, ποιον ακριβώς υπονόμευσε; Το όραμα του Αλέξη Τσίπρα; Τις «αξίες της Αριστεράς»; Διότι όσοι εξ ημών δεν είμαστε χθεσινοί, μπορούμε να θυμηθούμε ότι με πολύ παρόμοιο τρόπο ανήλθε στο πολιτικό στερέωμα και ο Αλέξης Τσίπρας. Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε να αντιμετωπίσει έναν Αλέξη Τσίπρα, αλλά έναν Αλέκο Αλαβάνο. Και όλοι μας θυμόμαστε τι κατάληξη είχε εκείνη η ιστορία. Η ατυχία λοιπόν του Στέφανου Κασσελάκη, ήταν ότι απέναντί του δεν είχε έναν Αλέκο Αλαβάνο. Αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον να ξέρει ποιον είχε απέναντί του, καθώς και την ιστορία της Αριστεράς. Τώρα πια, είναι μάλλον αργά για δάκρυα, σύντροφε Στέφανε.

Η δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου

Χρήστος Κούτρας: «Κυρία Νοτοπούλου, αν ο κύριος Κασσελάκης -γιατί δεν έχουμε εικόνα του τι θα κάνει, έχει δικαίωμα να ξανακατέβει για πρόεδρος, να διεκδικήσει την ψήφο των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει να ψηφίσει-, εκλεγεί και πάλι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνετε; Θα τον ξαναδιώξετε;»

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Αυτή τη φορά, δεν πρέπει να επαναλάβουμε διαδικασίες που κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές "fast track", ούτε φυσικά ξεχειλωμένοι στον χρόνο (sic). Πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο πολιτικό, θέσεων. Οι πολιτικοί που θα κατέβουν ως υποψήφιοι αρχηγοί, να εκθέσουν τις πλατφόρμες, τις ιδέες. Να συζητήσουμε πολιτικά και να επιλέξει ο κόσμος το πρόσωπο που μπορεί να εγγυηθεί την πλατφόρμα που θα είναι και πλειοψηφική». 

Χρήστος Κούτρας: «Άρα, πρώτα συνέδριο και μετά ψηφοφορία».

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Προφανώς. Προφανώς, πρέπει να γίνει αυτό. Αν με ρωτάτε προσωπικά, θα είμαι σε ένα κόμμα που είναι δημοκρατικό, που είναι Αριστερό, που αγκαλιάζει τα μέλη του και κυρίως, που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενότητα του προοδευτικού χώρου. Αυτό, ο Στέφανος Κασσελάκης όχι απλά δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Αλλά έχει εισηγηθεί το εντελώς αντίθετο. Έχει εισηγηθεί και έχει εργαστεί για τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ».

Χρήστος Κούτρας: «Ο κύριος Κασσελάκης δηλαδή, έγινε πρόεδρος για να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ;»

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Όχι, ο κύριος Κασσελάκης έγινε πρόεδρος για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να μας πάει παρακάτω. Για να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Αυτό που έκανε όμως, ήταν να διχάσει, να πολώσει, να λειτουργεί -ξέρετε- ως ο καλύτερος υπονομευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ ξέρετε - και στην πολιτική γραμματεία και στην κεντρική επιτροπή και προσωπικά και φυσικά στην κοινοβουλευτική ομάδα και διαρκώς. Αυτό το έργο κρυβότανε. Ξέρετε πόσες φορές είχαμε πάει τις προτάσεις που έχουμε δουλέψει για τη στέγη, για την κοινωνική πολιτική, για το κοινωνικό κράτος. Πότε ακούστηκαν αυτές; Διαρκώς επισκιαζόταν η δημόσια συζήτηση από τα εσωτερικά μας».

Χρήστος Κούτρας: «Αυτό δεν αποκλείει το γεγονός ότι μπορεί να ξαναβγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, θα γίνει το συνέδριο, θα κατατεθούν οι πλατφόρμες και θα πάτε σε εκλογές. Θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που ανακηρύσσονται οι υποψήφιοι;»

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Ο τρόπος έχει ήδη προσδιοριστεί. Προφανώς, θα έπρεπε οι υποψήφιοι να είναι μέλη του κόμματος για παράδειγμα, αυτό δεν το είχαμε προβλέψει την προηγούμενη φορά. Δε νομίζω όμως ότι το θέμα είναι να αποτρέψουμε υποψηφιότητες. Μάχη ιδεών δίνουμε στην Αριστερά».