Σκληρής κριτικής συνέχεια από τον δεύτερο «δικαιωμένο» των αμφισβητιών του Στέφανου Κασσελάκη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα, κατά πόσο είναι νομιμοποιημένη η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποφάσισε με 163 ψήφους να «εκπαραθυρώσει» τον Στέφανο Κασσελάκη, κόντρα στις 75.000 ψήφους που έλαβε όταν εξελέγη για πρόεδρος του κόμματος, ο κύριος Θεοχαρόπουλος είπε ότι «έτσι είναι οι κανόνες Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα, ο κύριος Θεοχαρόπουλος έκανε έναν παραλληλισμό στην πρόταση μομφής που γίνεται στη Βουλή, με εκείνες που προβλέπουν τα καταστατικά των κομμάτων, θέλοντας να καταδείξει ότι εφόσον αρθεί η δεδηλωμένη, όπως δεν μπορεί να σταθεί ένας πρωθυπουργός, αντιστοίχως δεν μπορεί να σταθεί και ένας αρχηγός κόμματος. Βέβαια, ο παραλληλισμός με την πρόταση μομφής του κοινοβουλίου δυναμώνει το αφήγημα περί της «κουκούλας», μιας και στη Βουλή γίνεται δημόσια και με ανάταση χειρός. Σε κάθε περίπτωση, αυτά έχουν λίγη αξία πλέον, καθώς τις όποιες ενστάσεις του για τη νομιμοποίηση ενός οργάνου που είχε εκλεγεί από υπό την προηγούμενη ηγεσία, θα έπρεπε να τις είχε αποτυπώσει όταν εξελέγη ο κύριος Κασσελάκης, όχι τώρα που καθαιρέθηκε. Και σε κάθε περίπτωση, η σωστή κίνηση θα ήταν να αποφύγει να τεθεί στην κρίση ενός οργάνου που θεωρούσε απονομιμοποιημένο. Αλλά για να μην κοροϊδευόμαστε, προφανώς και δεν το θεωρούσε απονομιμοποιημένο. Το θεωρούσε -μερικώς- ελεγχόμενο από τον Νίκο Παππά. Έπαιξε και έχασε ο έκπτωτος Στέφανος.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι «αμφισβητίες» του Στέφανου Κασσελάκη του κουνούν το δάχτυλο κι από πάνω, καθώς οι ίδιοι του είχαν ζητήσει δημοσίως να εκκινήσει ο ίδιος τη διαδικασία και να μην περάσει καθόλου το θέμα από την κεντρική επιτροπή. Συγκεκριμένα, ο κύριος Θεοχαρόπουλος είπε ότι «θυμίζω ότι εμείς καλέσαμε τον πρώην πρόεδρο, να πάει στη βάση. Εδώ, στη βάση. Και τον καλούσαμε για μέρες να πάει στη βάση. Και απαντούσε ότι "όχι, η κεντρική επιτροπή να αποφασίσει, αν θέλει να υπάρξει πρόταση μομφής". Άρα, ο ίδιος ήθελε την κεντρική επιτροπή και όχι τη βάση αρχικά. Δηλαδή, τη θεωρούσε απολύτως νομιμοποιημένη για να τη θέλει, δεν είναι δυνατόν να λες "πάτε στην κεντρική επιτροπή και όχι στη βάση". Οπότε, έγινε αυτό το οποίο και ο ίδιος επιδίωξε να γίνει». Και το αστείο στην όλη υπόθεση, είναι ότι πράγματι έχει δίκιο. Διότι εάν ο Στέφανος Κασσελάκης εκκινούσε από μόνος του τις διαδικασίες, θα έφτανε εκ των πραγμάτων μέχρι το συνέδριο ως πρόεδρος του κόμματος, ενώ θα παρέμενε στη θέση του, μέχρι να γίνουν οι εκλογές - όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τώρα πια, είναι ένα απλό μέλος του κόμματος, το οποίο δε μετέχει σε απολύτως κανένα όργανο. Κι όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εκείνον να συγκρατήσει κάποιον πυρήνα γύρω του.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ένας κακός πρόεδρος, ο κύριος Θεοχαρόπουλος είπε ναι, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «ήταν ένας πρόεδρος που κρίθηκε ακατάλληλος απ' την κεντρική επιτροπή». Συνεπώς, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, μιας και στην πράξη ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ήδη «αποκλεισμένος» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δε θα αργήσει να έρθει η στιγμή, που δε θα του σηκώνουν ούτε τα τηλέφωνα οι άλλοτε στενοί του συνεργάτες. Ο χρόνος τελικά θα δείξει, εάν στην πραγματικότητα είναι διάττων αστέρας, ο Στέφανος Κασσελάκης. Όμως όπως όλα δείχνουν, μάλλον προς τα εκεί πηγαίνει το πράγμα.

Η δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου

Παναγιώτης Στάθης: «Σας θέτω το επιχείρημα που διαβάζω και ακούω παντού: 75.000 κόσμος ψήφισε τον κύριο Κασσελάκη. 163 μέλη μιας κεντρικής επιτροπής, η οποία εξελέγη το 2022, αποφασίζουν -υπό άλλη ηγεσία τότε η κεντρική επιτροπή-, να καθαιρέσουν έναν εκλεγμένο πρόεδρο. Ο Πέτρος Παππάς, είπε "πραξικοματικά"».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Θα σας πω το εξής: στη Βουλή τι συμβαίνει; Όταν υπάρχει μια κυβέρνηση, εκλέγεται απ' τον ελληνικό λαό και υπάρχει η διαδικασία της πρότασης μομφής, μέσα στο κοινοβούλιο».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Ναι, αποφασίζουν οι βουλευτές, λέτε».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Έτσι είναι οι κανόνες Δημοκρατίας. Το ίδιο είναι και στα κόμματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η αντίστοιχη κεντρική επιτροπή. Είναι οι κανόνες Δημοκρατίας αυτοί. Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω (...) αφού έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο, είναι ότι θυμίζω ότι εμείς καλέσαμε τον πρώην πρόεδρο, να πάει στη βάση. Εδώ, στη βάση. Και τον καλούσαμε για μέρες να πάει στη βάση. Και απαντούσε ότι "όχι, η κεντρική επιτροπή να αποφασίσει, αν θέλει να υπάρξει πρόταση μομφής". Άρα, ο ίδιος ήθελε την κεντρική επιτροπή και όχι τη βάση αρχικά. Δηλαδή, τη θεωρούσε απολύτως νομιμοποιημένη για να τη θέλει, δεν είναι δυνατόν να λες "πάτε στην κεντρική επιτροπή και όχι στη βάση". Οπότε, έγινε αυτό το οποίο και ο ίδιος επιδίωξε να γίνει».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Σε αυτή τη φάση, είναι καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν πήγε σε εκλογές και που πάει έτσι - τώρα θα πάει σε συνέδριο, κεντρική επιτροπή και τα λοιπά».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Που πάει σε εκλογές, είναι το καλύτερο».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Καταλαβαίνετε τι λέω, θα μπορούσε να πάει απ' ευθείας σε εκλογές ο κύριος Κασσελάκης, να πει το Σάββατο "συγγνώμη, πάμε σε εκλογές"».

Παναγιώτης Στάθης: «Και θα παρέμενε και πρόεδρος».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Αυτό που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή, είναι να οδηγήσει ο Στέφανος Κασσελάκης τη διαδικασία σε εκλογές. Για να γίνουν εκλογές, πρέπει να γίνει το συνέδριο πρώτα. Αυτή είναι η διαδικασία του καταστατικού. Εδώ το καλύτερο ήταν να το οδηγήσει. Από τη στιγμή που δεν το οδήγησε, το επόμενο στάδιο -που και ο ίδιος κάλεσε, "κάντε πρόταση μομφής στην κεντρική επιτροπή και αν περάσει, εντάξει", έγινε το επόμενο στάδιο που η Δημοκρατία ορίζει. Πήγαμε σε αυτή τη διαδικασία. Για αυτό λέω, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η βάση θα αποφασίσει. Και είπατε κάτι στην αρχή, "163.000 (sic) και τα λοιπά". Μα, η βάση θα αποφασίσει. Δεν αποφασίζει κανένας τελικά, τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Δεν θα αποφασίσω ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, ούτε τα μέλη της πολιτικής γραμματείας. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος, οι χιλιάδες που θα έρθουν να ψηφίσουν μεταξύ των υποψηφίων».

Παναγιώτης Στάθης: «Αν ένα πρόσωπο όπως ο κύριος Κασσελάκης, επειδή ακριβώς τον "τσαλακώσατε" πολιτικά, ηθικά -»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Δεν τον τσαλακώσαμε. Κοιτάξτε -»

Παναγιώτης Στάθης: «Τον τσαλακώσατε, αφού του κάνατε πρόταση μομφής. Του λέτε "δεν είσαι ικανός"».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Ο ίδιος παρήγαγε εσωστρέφεια, ήταν διχαστικός όλη την προηγούμενη περίοδο, ακόμη και στην κεντρική επιτροπή. Άρα, τσαλακώθηκε μόνος του. Είχε αυτό το χρόνο να παράξει πολιτική. Αντίθετα, παρήγαγε παραπολιτική. Αυτό το οποίο παρήγαγε ήταν εσωστρέφεια. Και αυτό κρίθηκε εν τέλει, να σώζουμε ό,τι σώζεται πριν φτάσουμε σε μια κατάσταση που δεν έχει γυρισμό. Αυτό θέλω να το πω απολύτως ειλικρινά».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Επειδή μιλάτε και τα λέτε έξω απ' τα δόντια, όσο πιο ειλικρινά γίνεται: ήταν κακός πρόεδρος, ή ήταν ξένο σώμα απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον αντέξατε;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Ναι. Ήταν ένας πρόεδρος που κρίθηκε ακατάλληλος απ' την κεντρική επιτροπή».