Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση οι διατάξεις που έχει καταθέσει το «υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου», με στόχο την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της αυξημένης εισόδου μεταναστών από τη Λιβύη.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί με την εξέταση του αιτήματος περί αντισυνταγματικότητας, το οποίο κατέθεσε η «Πλεύση Ελευθερίας». Μαζί της, τοποθετούνται κατά της ρύθμισης ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η «Νέα Αριστερά», με τα τέσσερα κόμματα να δηλώνουν την πρόθεσή τους να την καταψηφίσουν. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, διά στόματος Νίκου Ανδρουλάκη, θα τηρήσει στάση «παρών».

Η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου από το «υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου» αφορά την προσωρινή αναστολή στη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα
στην ελληνική επικράτεια, χρησιμοποιώντας πλωτά μέσα με προέλευση τη Βόρεια Αφρική. Τα εν λόγω πρόσωπα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, επιστρέφονται άμεσα στις χώρες προέλευσης ή καταγωγής τους, χωρίς να προηγείται καταγραφή τους.

Στη χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή, ο «υπουργός μετανάστευσης και ασύλου» Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε πως πρόκειται να κατατεθεί σύντομα νομοσχέδιο με στόχο την ποινικοποίηση της παραμονής παράτυπων μεταναστών στη χώρα.

Προηγουμένως, ο ίδιος είχε αναφερθεί σε προγραμματιζόμενες αλλαγές όσον αφορά τα επιδόματα που λαμβάνουν οι μετανάστες, ακόμη και στα μενού των δομών φιλοξενίας, στοιχείο που, όπως σημείωσε, εντάσσεται στο νέο, αυστηρότερο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η επιτάχυνση αυτών των αποφάσεων αποδίδεται στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη.

«Όσοι παραμένουν παράνομα στη χώρα μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου θα οδηγούνται σε κράτηση. Ο δρόμος για τους λαθρομετανάστες από εδώ και πέρα θα είναι ή φυλακή ή απέλαση. Αν σας ενοχλεί ο όρος ‘λαθρομετανάστης’, να ξέρετε ότι μιλάμε για άτομα που δεν δικαιούνται άσυλο. Οι πρόσφυγες θα το λαμβάνουν. Αυτή τη στιγμή, με τα νέα δεδομένα, εγκρίνονται αιτήσεις για το 52% των περιπτώσεων. Το υπόλοιπο 48% θα πρέπει να αποχωρήσει» τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη, σημείωσε: «Από τη Βόρεια Αφρική, και συγκεκριμένα από τη Λιβύη, εξελίσσεται μια μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. Το 2024 είχαμε συνολικά 4.000 αφίξεις από τις συγκεκριμένες περιοχές. Τους πρώτους επτά μήνες του 2025, οι αφίξεις έχουν ήδη φτάσει τις 8.000. Μόνο τις τελευταίες μέρες, καταγράφηκαν περίπου 1.000 αφίξεις με βάρκες. Η ελληνική πολιτεία έχει καθήκον να προστατεύσει τα σύνορά της και την εθνική της κυριαρχία. Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή ενός κύματος εισβολής – είτε λόγω ανεπάρκειας της Λιβύης να ελέγξει τις ροές είτε για άλλους λόγους που θα ερευνήσουμε».

Στρέφοντας τα βέλη του προς τα αριστερά κόμματα που αντιτίθενται στην τροπολογία με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής ευαισθησίας, ο «υπουργός μετανάστευσης» δήλωσε: «Τον ψευδοανθρωπισμό σας να τον απευθύνετε στις δήθεν ΜΚΟ των εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ απομυζούν ευρωπαϊκά κονδύλια, επιτίθενται στις δυνάμεις του Λιμενικού. Δεν υπάρχει καμία διάθεση προσφοράς – πρόκειται για οικονομικό συμφέρον».

Υπερασπιζόμενος τη νομική βάση της ρύθμισης, υπενθύμισε πως το σχέδιο ευθυγραμμίζεται με αντίστοιχα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί το 2020 στον Έβρο και είχαν εγκριθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. «Έχουμε ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τροπολογία ακολουθεί τις προβλεπόμενες κατευθύνσεις, με σαφή γεωγραφικό και χρονικό προσδιορισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις ενστάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, που χαρακτήρισε το μέτρο περιττό επειδή οι περισσότεροι εισερχόμενοι από τη Λιβύη δεν πληρούν τα κριτήρια για άσυλο, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Αν ακολουθούσαμε την πρότασή σας, θα χρειάζονταν οκτώ μήνες για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Η τροπολογία προβλέπει την άμεση αναστολή αιτήσεων ασύλου, συνεπώς το άτομο που εισέρχεται θα συλλαμβάνεται και θα επιστρέφεται το ταχύτερο δυνατό. Είναι μέτρο αποτροπής. Θα τίθεται υπό κράτηση από την πρώτη στιγμή».