Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Τις πρώτες εννέα ημέρες του Ιουλίου αφίχθηκαν στην Κρήτη 2.660 λαθρομετανάστες, ενώ από τις αρχές του 2025 οι ροές από την Ανατολική Λιβύη στο νησί έχουν ξεπεράσει τις 9.100. Η διαμορφωθείσα κατάσταση επί του πεδίου είναι ασφυκτική και οι κίνδυνοι πολλαπλοί. Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και των συνεπειών της. Η Αθήνα δραστηριοποιείται έντονα σε ευρωπαϊκό πεδίο όπως διαφάνηκε και από τις χθεσινές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρώμη, ενώ ενημερώνει και τις Βρυξέλλες για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε εθνικό επίπεδο.

Η τροπολογία για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου «από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική», που αναμένεται να υπερψηφιστεί σήμερα (το ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «παρών»), περιλαμβάνει τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη Βουλή.
Χθες, το κύριο βάρος υπεράσπισης της τροπολογίας ανέλαβαν ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε σε διάφορες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και στην εναντίωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την επίκληση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ (προβλέπει παρέκκλιση από θεμελιώδη δικαιώματα σε περίπτωση «δημοσίου κινδύνου που απειλεί τη ζωή του έθνους») στην τροπολογία, χαρακτηρίζοντας υπερβολική την κριτική του δεύτερου. «Δεν επικαλούμαστε να ενεργοποιηθεί. Λέμε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της», υποστήριξε ο κ. Πλεύρης για το ίδιο θέμα.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Μετανάστευσης ακολούθησε τους υψηλούς τόνους που είχε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη μέρα. Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε «επιχείρηση εισβολής» προς την Ευρώπη και όχι «ομαλή μεταναστευτική ροή» το εν εξελίξει φαινόμενο από τη Βόρεια Αφρική και δη από τη Λιβύη. «Η ελληνική πολιτεία οφείλει να προστατέψει το κράτος και την επικράτεια της πατρίδας μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε τη μαζική εισβολή που επιχειρείται», σημείωσε, αφήνοντας αιχμές για εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από πλευράς Λιβύης.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να τελειώσει η πολιτική που αντιλαμβάνεται την Ευρώπη «ως ταξί ή ξενοδοχείο», ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν τρία εκατομμύρια μετανάστες στις λιβυκές ακτές που αναμένουν να έρθουν παράνομα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. «Δεν θα το επιτρέψουμε, αυτό θα είναι αντικατάσταση πληθυσμού και όχι προστασία ευάλωτων», ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι το 70% όσων έρχονται δεν έχουν προσφυγικό προφίλ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ είναι ενήμερη για τα μέτρα και τις κινήσεις της Ελλάδας, κάτι που επιβεβαιώθηκε νωρίτερα από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ. «Γνωρίζουμε τα σχέδια που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση», ανέφερε ο κ. Λάμερτ.

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε την κατάθεση ενός νομοθετήματος το οποίο θα καθιστά αυτοτελή παράνομη πράξη που θα τιμωρείται με φυλάκιση την παραμονή στη χώρα κάποιου που έχει απορριφθεί το άσυλό του. «Όσοι παραμένουν στη χώρα ενώ το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί θα μπαίνουν φυλακή. Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος», συμπλήρωσε.

Πιο πριν, το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός σημείωσε (ΣΚΑΪ) ότι η μεταναστευτική πολιτική εισέρχεται σε φάση αντικινήτρων, εξειδικεύοντας ορισμένα εξ αυτών. Όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να προβάλλεται η εικόνα μιας χώρας-προορισμού, όπου παρέχονται δωρεάν σίτιση, επιδόματα και πλήρης φιλοξενία». Υπό αυτό το πρίσμα θα δρομολογηθεί η επανεξέταση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι λαθρομετανάστες αλλά και τα γεύματα που παρέχονται στις δομές.

Η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να ακολουθήσει τη «δίκαιη αλλά αυστηρή» μεταναστευτική της πολιτική, επιχειρώντας να αναδείξει τις αντιθέσεις με ό,τι συνέβαινε πριν από το 2019. «Δεν είμαστε η κυβέρνηση της Μόριας ή της Ειδομένης, ούτε η κυβέρνηση όπως οι προκάτοχοί μας που δεν είχαν καν πολιτική για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης δεν μπορεί μόνη της»

«Η κατάσταση στην Κρήτη είναι μη διαχειρίσιμη και πάνω από τη φέρουσα ικανότητα του νησιού. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν μπορεί μόνη της. Πρέπει να αποτραπεί το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών. Στο σημείο που ταυτοποιούνται οι μετανάστες πρέπει να υπάρξει μια ανθρώπινη διαβίωση μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση του ασύλου τους», δήλωσε στο «Μανιφέστο» ο Γιώργης Μαρινάκης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου εξέφρασε την προσδοκία να είναι «παραγωγική» και με «θετικό πρόσημο» η σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιείται στο υπουργείο Μετανάστευσης υπό τον κ. Πλεύρη. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αλλά και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί το θέμα των δύο κλειστών δομών που θα ανεγερθούν στο νησί σε χώρους που προσέφερε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.