Το πρώτο πεντάμηνο του 2025 οι μεταναστευτικές ροές ήταν διπλάσιες από ό,τι ολόκληρο το 2024, ανέφερε ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΪ 100,3, με αφορμή την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα και προβλέπει τρίμηνη αναστολή υποβολής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου για όσους εισέρχονται στη χώρα με πλωτά μέσα από τη βόρεια Αφρική.
Ο υπουργός τόνισε ότι το 70% των μεταναστών που φτάνουν το τελευταίο διάστημα είναι Αιγύπτιοι, πολίτες δηλαδή χώρας όπου δεν υπάρχει κίνδυνος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειοψηφία των αφίξεων αφορά άντρες ηλικίας18 έως 30 ετών, ενώ γυναίκες και παιδιά αποτελούν λιγότερο από το 15%.
Αναφερόμενος στις μαζικές ροές προς την Κρήτη, σημείωσε ότι αν συνεχιστούν με ρυθμό 1.000 ατόμων την ημέρα, μέσα σε 10 ημέρες θα έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις στις υφιστάμενες δομές. Όπως εξήγησε, με τον χρόνο που απαιτείται για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου – 28 ημέρες σε πρώτο βαθμό και 4-5 μήνες σε δεύτερο – η χώρα θα βρεθεί να δέχεται συστηματικά ανθρώπους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή στη Λιβύη υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν ήδη πληρώσει για να φτάσουν στην Ευρώπη, γεγονός που εντείνει την ανάγκη λήψης μέτρων. Προανήγγειλε, επίσης, ότι πλέον θα αποτελεί αυτοτελές ποινικό αδίκημα η παραμονή στη χώρα σε περίπτωση απόρριψης αίτησης ασύλου.
Σχετικά με τις δηλώσεις του για τη σίτιση των μεταναστών, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα απάνθρωπων συνθηκών, αλλά απαιτείται εξορθολογισμός παροχών και επιδομάτων. «Δεν είμαστε ξενοδοχείο», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «σεβόμαστε την κατάσταση ενός ανθρώπου, αλλά όταν δεν υπάρχει καθεστώς διεθνούς προστασίας, δεν είναι επιθυμητός».
Ο υπουργός σημείωσε ότι το μήνυμα που στέλνει πλέον η Ευρώπη είναι ξεκάθαρο: δεν αποτελεί μαγνήτη για ανεξέλεγκτες μετακινήσεις. Θέλουμε μετανάστες, αλλά αυτοί θα επιλέγονται από τα κράτη με νόμιμες διαδικασίες, όχι από τα κυκλώματα διακινητών.
Σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία, επισήμανε ότι πρόκειται για πρόταση βασισμένη στο μοντέλο του Έβρου – το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει – και άρα η θέση του κόμματος είναι αντιφατική.
Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν επιλέγει να οδηγήσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά προχωρά σε πιο ήπια και προληπτικά μέτρα.
Τέλος, αναφερόμενος στις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, σημείωσε ότι σήμερα ανέρχονται σε περίπου 27.000, όταν το 2019 ξεπερνούσαν τις 200.000, ενώ το ποσοστό των εγκρίσεων είναι στο 52%. Με αφορμή τη σημερινή του συνάντηση με τοπικούς φορείς στην Κρήτη, τόνισε ότι το νησί πρέπει να αποκτήσει δομή για μετανάστες, ενώ δεν απέκλεισε και τη δημιουργία δεύτερης εφόσον κριθεί αναγκαίο.
