Τον Μάρτιο του 2022 η κυβέρνηση με τον Ν. 4908/2022 θέσπισε ειδικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 4 του νόμου προβλέφθηκαν βαριές ποινές για αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο και επιπλέον προβλέφθηκε ότι οι ποινές που επιβάλλονται δεν μετατρέπονται και δεν αναστέλλονται.

Είναι επιβεβλημένο να διερευνηθεί, πέραν της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων, όπως της εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 Π.Κ.), της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων (άρθρο 184 Π.Κ.), της διατάραξης κοινής ειρήνης (άρθρο 189 Π.Κ.), της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών (άρθρο 272 Π.Κ.), της επικίνδυνης και της βαριάς σωματικής βλάβης, (άρθρα 309, 310 Π.Κ.), της συμπλοκής (άρθρο 313 Π.Κ.), της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 378 Π.Κ.), της παράβασης του νόμου περί όπλων (Ν. 2168/93), σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, και με τις διατάξεις του άρθρου 41ΣΤ του αθλητικού νόμου (Ν. 2725/1999), και να επιβληθούν οι βαριές ποινές που προβλέπει ο νόμος.  

Χρειάζονται άμεσα λύσεις 

Στην παραδοχή σωρείας σφαλμάτων από την Ελληνική Αστυνομία προχώρησε δημόσια από την τηλεόραση του Alpha ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια από Κροάτες χούλιγκαν και Έλληνες οπαδούς, κάνοντας λόγο για την αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να αποτρέψει το στυγερό έγκλημα. Ο υπουργός μίλησε για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα τα οποία οδήγησαν στη δολοφονική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παραίτησής του, ανέφερε πως αισθάνεται την ευθύνη να δώσει τη μάχη της βελτίωσης της ΕΛ.ΑΣ., ενώ εξήγησε πως μια τέτοια κίνηση θα δικαιολογούταν αν υπήρχε πολιτικός σχεδιασμός στον οποίο θα ερχόταν μια ανάλογη αποτυχία. Δεκτά όλα αυτά ως προς το θέμα της απουσίας πολιτικής ευθύνης, αλλά η πολιτική ευθύνη είναι αρμόδια για τις απαιτούμενες αλλαγές, διότι ο εκάστοτε υπουργός δεν είναι μόνο για τις διαπιστώσεις και τον σχολιασμό της επικαιρότητας. 

Αποδείχθηκαν κατώτεροι 

Μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από τα επίσημα έγγραφα, προκύπτουν απορίες που δεν τις χωράει ανθρώπινος νους. Είναι αδύνατο, λ.χ., να χωρέσει ανθρώπινος νους ότι επί εκατοντάδες χιλιόμετρα η Αστυνομία παρακολουθούσε άπραγη μια φάλαγγα οχημάτων να διασχίζει ανενόχλητη τη χώρα και να καταλήγει στο κέντρο της πρωτεύουσας για να κάνει επεισόδια.

Είδα δεκάδες βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από απλούς οδηγούς που κινηματογράφησαν τη διαδρομή της φάλαγγας και επεσήμαιναν ότι κατεβαίνουν στην Αθήνα για να δημιουργήσουν επεισόδια και χάος. Δηλαδή, ο απλός πολίτης είχε καλύτερο αισθητήριο από τους –υποτίθεται– έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. 

Έπεσαν κεφάλια αλλά...

Για το τραγικό συμβάν στη Νέα Φιλαδέλφεια και την πρωτοφανή ανικανότητα πρόληψής του καρατομήθηκαν άμεσα ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και οι διοικητές αξιωματικοί του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου- Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας. Είναι αρκετό; Όχι. Είναι ένα πρώτο ελάχιστο δείγμα διερεύνησης. Η διοικητική έρευνα οφείλει να φτάσει σε βάθος και να μείνει απλώς σε 7 μεταθέσεις χαμηλόβαθμων στελεχών.  

Το μέγεθος της ανικανότητας 

Διαβάζω στην «Καθημερινή» δηλώσεις του δημοσιογράφου Στέπαν Μάτι, ο οποίος καλύπτει δημοσιογραφικά την Ντιναμό Ζάγκρεμπ για την πιο δημοφιλή ειδησεογραφική ιστοσελίδα της χώρας του. Ο δημοσιογράφος εξηγεί στην «Κ» πως ήταν ζήτημα τιμής και περηφάνιας η παρουσία των ultras στην Αθήνα, για τον αγώνα της ΑΕΚ με την Ντιναμό, παρά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών που εξέδωσε η UEFA.

«Είναι μεγάλο πράγμα να πας συγκεκριμένα στην Ελλάδα όταν η ομάδα σου παίζει εκεί. Διότι η Αθήνα είναι μια πόλη με τρεις ομάδες και οι σύνδεσμοι του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ είναι μεγάλοι. Οι ultras της Ντιναμό δεν ενδιαφέρονται για τα μεγέθη των ομάδων με ποδοσφαιρικούς όρους, ούτε επικεντρώνονται στον αγώνα, αλλά κρίνουν το μέτρο της ομάδας με χουλιγκανικούς όρους και, έτσι, για αυτούς είναι σπουδαίο να έρθουν στην Ελλάδα και να εμπλακούν σε επεισόδια με Eλληνες οπαδούς», λέει ο Μάτι.

Οι χούλιγκαν –περιγράφει ο Κροάτης δημοσιογράφος– βλέπουν την Ελλάδα σαν πεδίο δόξης για χουλιγκανισμό και γι’ αυτό λέει πως ο ίδιος ως φίλαθλος θα απέφευγε να παρακολουθήσει αγώνα στη χώρα. «Αν η ομάδα μου έπαιζε στη Βιέννη, όμως, θα πήγαινα», προσθέτει. «Στο Ζάγκρεμπ, όταν οι οπαδοί της Χάιντουκ Σπλιτ έρχονται γιατί παίζει η ομάδα, η αστυνομία τούς περιμένει στην είσοδο της πόλης και τους οργανώνει σε κονβόι μέχρι το γήπεδο. Όλα ελέγχονται από την αστυνομία. Είναι πρακτικώς αδύνατο για τις δύο ομάδες οπαδών να βρεθούν και να συγκρουστούν καθώς μετακινούνται στην πόλη», καταλήγει ο Στέπαν Μάτι. 

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Ότι δυστυχώς είναι δύσκολο να αποτιμηθεί σε επιχειρησιακά μεγέθη το μέγεθος της ανικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας. Αδυνατώ να κατανοήσω εάν οφείλεται σε ανεπάρκεια των αρμοδίων αξιωματικών, σε ανικανότητα του αρχηγείου που –υποτίθεται ότι– συντόνιζε μια τέτοιου μεγέθους επιχείρηση ή της αυγουστιάτικης ραστώνης του Δημοσίου. Το ζητούμενο είναι ότι εξαιτίας όλου αυτού συρφετού ανικανότητας χάθηκε ένας νέος άνθρωπος και χαροπαλεύει ένα παιδί με σοβαρά τραύματα.