τιμωρία (η) 1. αυτό που δεν υπάρχει, ανύπαρκτο «όσο μεγαλώνω τόσο πείθομαι ότι ο Θεός είναι τιμωρία» 2. αυτό στο οποίο οφείλεται μια αλλεργία, αλλεργιογόνο «ο περιορισμός των εγκληματιών είναι τιμωρία για το ελληνικό κράτος» 3. αυτό το οποίο συνήθως δεν υφίσταται ένας εγκληματίας «κάποιος στη θέση του θα φοβόταν κάποια τιμωρία, αλλά ο Νίκος είναι εγκληματίας και δεν έχει λόγους να ανησυχεί».

Τα γεγονότα μας λένε την αλήθεια

Κι ενώ οι περισπούδαστες αναλύσεις (αυτές που περιφραστικά ονομάζουμε μπούρδες) για τα κοινωνικοπολιτικοοικονομικά αίτια της βίας συνεχίζονται κι ενώ επαγγελματίες φαφλατάδες προτείνουν αφηρημένες λύσεις που πρακτικά δεν σημαίνουν τίποτα, λίγες γραμμές ρεπορτάζ για έναν από τους συλληφθέντες της Ν. Φιλαδέλφειας περιγράφουν την αιτία και δείχνουν τη λύση του προβλήματος: «Ο Ι.Τ. τον Μάρτιο του 2018 είχε συλληφθεί για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και απείθεια. Είχαν προκαλέσει φθορές μαζί με 10-15 άτομα σε κατάστημα. Τον Φεβρουάριο του 2019 είχε συλληφθεί με άλλα πέντε άτομα από την Αμεση Δράση για ληστεία, παράβαση του νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού και για οπλοκατοχή. Τον Απρίλιο του 2019 είχε συλληφθεί μαζί με πέντε ακόμη άτομα για παράβαση του νόμου περί όπλων. Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί μαχαίρια και κουκούλες full face. Τον Νοέμβριο του 2021 είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του για διατάραξη κοινής ειρήνης, εμπρησμό, έκρηξη, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, ληστείες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, νόμο περί όπλων-φωτοβολίδων και βεγγαλικών, εγκληματική οργάνωση. Είχε εκδοθεί ένταλμα σε βάρος του, συνελήφθη, κρίθηκε προφυλακιστέος, ωστόσο είχε αποφυλακιστεί με όρους».

Ανενόχλητοι

Στο ίδιο πλαίσιο, έχει σημασία να πούμε ότι ελεύθεροι αφέθηκαν και οι τρεις συμπολίτες που προχτές το βράδυ τριγύριζαν με κουκούλες και ρόπαλα στη Θεσσαλονίκη και ρωτούσαν τους περαστικούς «τι ομάδα είσαι». Λογικά ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός πριν τους αφήσει θα τους είπε «φύγετε και μην ξαναγυρίσετε αν πρώτα δεν σκοτώσετε».

Εχουμε να κάνουμε με γνωστές φάτσες

Επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να απορείτε για το τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «γνωστός στις αρχές» που ακούμε συχνά για διάφορους εγκληματίες, να σας πω πως πρόκειται για τον κωδικό που περιγράφει εγκληματία στον οποίο η πολιτεία επιτρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερος προκειμένου να συνεχίσει ανενόχλητος την εγκληματική δράση του.

Τιμωρία

Με πολύ λίγα λόγια θα πούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί το έγκλημα είναι στην ουσία να μην αφήνονται να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι οι εγκληματίες κι όποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς τιμωρία θα πρέπει δυστυχώς να συνηθίσει στον φόβο και το πένθος.