μενδωνόπληκτος (ο) 1. αυτός που θίγεται από υπουργικές αποφάσεις «αύριο το πρωί έχουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι μενδωνόπληκτοι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού» 2. αυτός που ξεβολεύεται, αυτός που χάνει ένα προνόμιο «έγινα μενδωνόπληκτος όταν κατάλαβα ότι από δω και εμπρός θα πρέπει να δουλεύω για να διατηρήσω τον μισθό μου» 3. αυτός που ενοχλείται από την ύπαρξη της υπουργού Πολιτισμού Μενδώνη «τίποτα δεν τους έχει κάνει η Μενδώνη, φωνάζουν απλώς και μόνο επειδή είναι μενδωνόπληκτοι» 

Από όσα έχω διαβάσει, η απόφαση Μενδώνη να ανακαλέσει την παραχώρηση του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι απολύτως σωστή αλλά και καθυστερημένη. Είναι εντελώς εξωφρενικό κτήρια του Δημοσίου (γενικώς και όχι μόνο πελατάκια όπως το εν λόγω) να παραχωρούνται σε συνδικαλιστικές ενώσεις ή οποιονδήποτε θέλει δωρεάν στέγη για δραστηριότητες που καμία σχέση δεν έχουν με το δημόσιο συμφέρον.

Αφού λοιπόν πούμε μπράβο στην υπουργό που ανέκτησε δημόσια περιουσία, θα πρέπει να ρωτήσουμε και να μάθουμε αν η συγκεκριμένη παραχώρηση ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση ή αν υπάρχουν και άλλα κτήρια που έχουν παραχωρηθεί από υπουργούς (με τη γνωστή γαλαντομία που δείχνουν όταν διαχειρίζονται περιουσία άλλων) σε συλλόγους, ενώσεις και δεν ξέρω και γω ποιον άλλον.

Και φυσικά αν υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, να απαιτήσουμε είτε να επιστρέψουν στο Δημόσιο είτε να καταβληθεί αντίτιμο, το οποίο θα καθοριστεί από τις τιμές της αγοράς. Γιατί το «στην υγειά των κορόιδων» πρέπει επιτέλους να τελειώνει. 

Στη φάκα 

Σωστά όσα είπε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αλλά δεν θα έχουν καμία απολύτως αξία αν δεν συνοδευτούν με φυλακίσεις (πραγματικές και όχι με αναστολή) όσων εμπλέκονται σε επεισόδια. Γιατί όσα μέτρα κι αν παρθούν, αν οι εγκληματίες παραμείνουν ατιμώρητοι και ελεύθεροι δεν θα έχουν κανέναν λόγο να σταματήσουν να εγκληματούν. 

Καταρρέει και λόγω ανασφάλειας 

Η ασφάλεια είναι ξανά μια από τις βασικές απαιτήσεις μεγάλων κομματιών των πολιτών της Δύσης και η αδυναμία της Αριστεράς να πείσει ότι μπορεί να την εγγυηθεί είναι μια από τις βασικές αιτίες της κατάρρευσης των ποσοστών της. Αλλά αυτό που πανευρωπαϊκά παθαίνει η Αριστερά μπορεί να το πάθει ο οποιοσδήποτε δεν δώσει την πρέπουσα σημασία στην απαίτηση αυτήν.

Καμία τύχη 

Βλέποντας το βίντεο στο οποίο ο σύντροφος Λοβέρδος, σε ρόλο γκεστ σταρ ντράμερ σε μια συναυλία του Χρήστου Μενιδιάτη, τιμωρεί τα ντραμς, συνειδητοποιώ πως μπορεί ο σύντροφος Ανδρουλάκης να είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν είχε έτσι κι αλλιώς καμία απολύτως τύχη ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εσωκομματικών εκλογών.