ντελιβεράς (ο) 1. αυτός που βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο «είναι τόσο ντελιβεράς που ποτέ δεν φοράει κράνος όταν οδηγεί μηχανή» 2. αυτός που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ανεξαρτήτως κανόνων «φυσικά και δεν τον ενδιαφέρει τι επιτρέπεται και τι όχι, αφού είναι ντελιβεράς» 3. οδηγός που δεν δεσμεύεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας «πήγα να τον βρίσω που πήγαινε ανάποδα στον μονόδρομο, αλλά μετά είδα ότι ήταν ντελιβεράς».

Δεν κρύβω ότι χάρηκα όταν έμαθα πως η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει μέτρα για την ασφάλεια των ντελιβεράδων, αλλά απογοητεύτηκα όταν είδα ότι από τα μέτρα που τελικά ανακοίνωσε απουσίαζε το βασικότερο: η δωρεά ενός βιβλίου που θα περιλαμβάνει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Και αυτό γιατί δεν μπορώ να φανταστώ κάτι που να προστατεύει περισσότερο τους διανομείς φαγητού από το να μάθουν ότι η χρήση του κράνους είναι υποχρεωτική για όποιον καβαλάει δίκυκλο ή τι ακριβώς σημαίνει αυτό το κόκκινο κυκλικό σήμα με την άσπρη οριζόντια γραμμή στη μέση του που συναντούν σε διάφορες διασταυρώσεις δρόμων.

Το να προμηθεύσεις με κράνος έναν άνθρωπο που συνειδητά αρνείται να το φορέσει (γιατί διαφορετικά θα το φορούσε ήδη) και επιμένει να πηγαίνει ανάποδα σε κάθε μονόδρομο οδηγώντας με το ένα χέρι, φοβάμαι ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια τρύπα στο νερό. Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο η μεγαλύτερη απειλή είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Είχε άγνοια

Κατά διαβολική σύμπτωση τις μέρες που ανακοινώνονταν τα μέτρα, στη Θεσσαλονίκη συμπολίτης μας έπεσε νεκρός μετά από τσακωμό με ντελιβερά στον οποίο τόλμησε να κάνει παρατήρηση όταν τον είδε να κινείται με το μηχανάκι του πάνω στο πεζοδρόμιο. Προφανώς δεν ήξερε ότι οι διανομείς εξαιρούνται από τον ΚΟΚ.

Θύματα κακόπιστης κριτικής

Κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ότι και αυτός ο συμπολίτης στην πραγματικότητα έπεσε θύμα της απροθυμίας της ΕΛ.ΑΣ. να επιβάλει τον νόμο, απροθυμία που έχει αποτέλεσμα την πλήρη ασυδοσία των εγκληματικών και παραβατικών στοιχείων, αλλά αυτός ο κάποιος θα είναι ένας κακόπιστος που δεν καταλαβαίνει ότι ζούμε σε μια χώρα στην οποία κυριαρχούν ο νόμος και η τάξη.

Χωρίς νόημα

Λίγα πράγματα με έχουν παραξενέψει τόσο όσο ένα δημοσίευμα που ειρωνευόταν τη μακρά διάρκεια των διακοπών του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, του συντρόφου του Νίκου του Ανδρουλάκη. Θέλω να πω ότι για να είναι άξια κριτικής ή ακόμα και ειρωνείας η διάρκεια των διακοπών κάποιου, πρέπει αυτός ο κάποιος να κάνει κάποια δουλειά.