Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει διακηρυχθεί από καιρό από τη Νέα Δημοκρατία ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι αποτελεί δικό του προσωπικό στοίχημα. «Θα ασχοληθώ προσωπικά με το project "νέο Ε.Σ.Υ" την επόμενη τετραετία», επανέλαβε και χθες σε συνέντευξή του στο Mega.

Στη διάρκεια της τετραετίας, βέβαια, το Ε.Σ.Υ, με χαρακτηριστική την περίοδο της πανδημίας, τα κατάφερε πολύ καλύτερα από άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ενώ -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τον «Άγιο Σάββα»- παρά τις αδυναμίες του, πολλές φορές λειτουργεί σε αξιοζήλευτα επίπεδα. Γεγονός που προσπερνά σκοπίμως η αντιπολίτευση, επιλέγοντας να αξιοποιήσει μικροκομματικά τους πρόσφατους θανάτους λόγω καθυστερήσεων των ΕΚΑΒ.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, στη νέα τετραετία, είναι να έχει η κάθε πολίτης ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, στο πρόγραμμά της ανάμεσα στ’ άλλα προβλέπονται:

-Επενδύσεις στο χώρο της υγείας 1,5 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης.

-Εκσυγχρονισμός 80 τμημάτων επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία και 156 Κέντρων Υγείας.

-Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους -ανάμεσα στους οποίους 500-600 νέοι διασώστες ΕΚΑΒ- ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.

-Αναδιοργάνωση - μεταρρύθμιση ΕΚΑΒ με στόχο τον χρόνο απόκρισης σε περιστατικά εντός αστικού ιστού τα 10 λεπτά και τα 50 λεπτά σε ορεινές νησιωτικές περιοχές με αεροδιακομιδές.

-Ενεργοποίηση νέου δικτύου εναέριας διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» και ειδικές κινητές μονάδες δημόσιας υγείας σε ορεινές νησιωτικές περιοχές.

Τι έγινε

Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε για τη θωράκιση του Ε.Σ.Υ., το οποίο τα κατάφερε στην πανδημία. Ανάμεσα σε άλλα έγιναν συγκεκριμένα τα εξής:

-Το Ε.Σ.Υ. ενισχύθηκε με νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. από 557 το 2019 σε  1.105 το 2022.

-Το 2019 οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 3,8 δισ. ευρώ. Το 2023 είναι 5,2 δισ. ευρώ.  Είναι αύξηση 35%.

-Το συνολικό υγειονομικό προσωπικό στο Ε.Σ.Υ. το 2019 ήταν 100.000 και σήμερα είναι 107.500.

-Τα περιφερειακά νοσοκομεία ενισχύονται πλέον και με τη δυνατότητα για συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς που δεν λογίζονται στη δύναμή του, μια  ρύθμιση που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Για την ενίσχυση του Συστήματος στα νησιά εξασφαλίστηκαν 1.800 ευρώ,  πλέον του μισθού, τους στους γιατρούς  και επιπλέον 1.200 ευρώ για  όσους  από το λοιπό υγειονομικό προσωπικό  μετακινούνται στα νησιά.

-Συνολικά στα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου υπηρετούσαν το 2019 1.346 γιατροί,  νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και σήμερα 1.545. Δηλαδή, 199 περισσότεροι εργαζόμενοι.