Το θέμα της Υγείας δεν αντιμετωπίζεται ούτε με υποκριτικές καταγγελτικές αναφορές για την κατάσταση που επικρατεί ούτε με γενικούς αφορισμούς. Η λογική της τυμβωρυχίας που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα fake news δείχνουν την αδυναμία του να συμβάλει σε οτιδήποτε, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθορίζει την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο της Υγείας ως προσωπικό στοίχημα.

Οι δύο τραγικοί θάνατοι που σημειώθηκαν στην Κω και τη Νέα Μάκρη λόγω της καθυστέρησης των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αν και οφείλονται σε διαφορετικούς λόγους, έρχονται να αναδείξουν τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα νέο ΕΣΥ με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού στο οποίο, σημειωτέον, παρουσιάζονται ελλείψεις.

Άλλωστε στην Κω το πρόβλημα της μεταφοράς της ασθενούς που έχασε τη ζωή της δεν προέκυψε λόγω έλλειψης ασθενοφόρων, αλλά διότι δεν υπάρχει προσωπικό για την επάνδρωσή τους. Στην περίπτωση της Νέας Μάκρης το ΕΚΑΒ φέρεται να μην αξιολόγησε ως κατεπείγον το περιστατικό της 19χρονης εγκύου αν και το τι ακριβώς συνέβη θα καθοριστεί από την έρευνα της Δικαιοσύνης αλλά και από την ΕΔΕ που προαναγγέλθηκε.

Τα προβλήματα στο ΕΣΥ δεν είναι σημερινά. Είναι σε βάθος δεκαετιών. Και κάθε κυβέρνηση που φεύγει αποποιείται τις όποιες ευθύνες εν αντιθέσει με αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με σαφήνεια δήλωσε και την Τετάρτη το πρωί ότι η αναμόρφωσή του αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση.

Το ΕΚΑΒ συμπληρώνει φέτος 38 χρόνια λειτουργίας. Απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις μετά και την πανδημία που ανέδειξε προβλήματα και ελλείψεις που καταγράφονται σε βάθος χρόνου.

Η υποκρισία Τσίπρα και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Η περίπτωση της Υγείας για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτελέσει πεδίον δόξης λαμπρόν για την άσκηση αντιπολίτευσης. Μόνο που επικεντρώνεται στην ύπαρξη νεκρών.

Οι νεκροί της πανδημίας ακόμη και σήμερα για τον Αλέξη Τσίπρα οφείλονται στον… Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν έχει αφήσει ομιλία για ομιλία που να μην τους επικαλείται. Όπως και αυτούς των Τεμπών.

Η τυμβωρυχία αποτελεί για την Κουμουνδούρου κεντρικό αφήγημα. Φαίνεται άλλωστε από όσα συμβαίνουν από την Τρίτη, όταν έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν στην Κω και η αδυναμία του ΕΚΑΒ να αντεπεξέλθει στην κλήση για παρέμβαση και μεταφορά της ασθενούς.

Μέχρι και ο Πολάκης εμφανίστηκε για να καταγγείλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Το πρόσωπο που ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας το 2016 εξύβριζε τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και δήλωνε από το βήμα της Βουλής πως αντί να πουν «ευλόγησον» έχουν το θράσος να κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή κινητοποίησή τους για τις ελλείψεις (και) τότε στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ ο Παύλος Πολάκης μιλούσε για «τηλεοπτικό αγωνιστικό σόου συγκεκριμένων ατόμων που βλέπουν ότι δεν θα έχουν ρόλο σε λίγο», υποστηρίζοντας πως οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ αυτοεξευτελίζονται».

Το φαινόμενο της έλλειψης ασθενοφόρων ή και αυτό της έλλειψης προσωπικού δεν είναι πρωτοφανές. Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν θάνατοι ασθενών με το ασθενοφόρο να φτάνει καθυστερημένο. Οι εργαζόμενοι κατήγγελλαν την κατάσταση σε διαρκή βάση. Κατέγραφαν δε ετησίως τις ελλείψεις ανά την Ελλάδα δίδοντας βάρος στα νησιά που τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.

Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2015, 54χρονος αγρότης μεταφερόταν σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στο ΚΥ Αγιάς. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στη Μυτιλήνη, μια γυναίκα αγρότισσα από το Πλωμάρι έσπασε το πόδι της κατά τη διάρκεια εργασιών στο χωράφι. Δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου.

Το 2016 και το 2017 οι εργαζόμενοι κατέγραφαν σειρά περιστατικών ανά την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών θάνατοι εξαιτίας της μη έγκαιρης μεταφοράς των ασθενών. Αποκάλυπταν και κάτι ακόμη πιο σοβαρό αναφορικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ: ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φρόντισε να αποσπάσει διασώστες σε κομματικά γραφεία και διοικητικές θέσεις. Κάτι που δεν απαντήθηκε ποτέ αλλά και δεν διαψεύστηκε από την τότε κυβέρνηση. Αυτή που σήμερα από τη θέση της αντιπολίτευσης καταγγέλλει, χωρίς φυσικά ποτέ να προτείνει. Τίποτα δεν άλλαξε το 2018 αλλά και το 2019.

Το θέμα της Υγείας δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής σύγκρουσης. Αφορά το σύνολο των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει όπως και το ΠΑΣΟΚ. Κουνώντας το δάχτυλο στους άλλους δεν βοηθούν, δεν συμβάλλουν στο ν’ αλλάξει κατάσταση.

Ούτε φυσικά βοηθούν και δηλώσεις όπως αυτή της Πόπης Τσαπανίδου σύμφωνα με την οποία επί ΣΥΡΙΖΑ «οι άνθρωποι δεν ήταν αφημένοι στη μοίρα τους» στον χώρο της Υγείας. Άλλωστε την διέψευσε η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου και τα όσα εκείνη έλεγε την περίοδο που το κόμμα της κυβερνούσε τη χώρα…