τσίπρας (ο) 1. αυτός που δεν ενδιαφέρεται, αδιάφορος, «ειλικρινά δεν περίμενα να είσαι τόσο τσίπρας για τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ», 2. αυτός που έχει αποσυρθεί, συνταξιούχος, «ακόμα και όταν ήταν βουλευτής ή ακόμα και πρωθυπουργός ο Κώστας ο Καραμανλής, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας τσίπρας», 3. αυτός που παρακολουθεί ένα θέαμα, θεατής, «σύντροφε, φοβάμαι ότι οι παράστασεις μας σύντομα θα ξεμείνουν από τσίπρες».

Εννοείται ότι διασκεδάζω αφάνταστα με τα όσα, χάρη κυρίως στον γοητευτικό Στέφανο, συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καταλαβαίνω ότι όσο και να ευχαριστιέμαι αυτή την αλμοδοβαρική παράσταση η ευχαρίστησή μου δεν μπορεί να συγκριθεί με την απόλαυση που θα νιώθει ο μπρόεδρος Τσίπρας. Παρότι παριστάνει τον αδιάφορο φωτογραφιζόμενος σαν Καραμανλής σε χασαποταβέρνες, είμαι σίγουρος ότι στην πραγματικότητα το γλεντάει. Οχι μόνο γιατί βλέπει τους αμφισβητίες του να βρίσκονται ένα βήμα προ της εξόδου από το κόμμα (και στο πολιτικό κενό), αλλά και επειδή η κωμική ανεπάρκεια του γοητευτικού Στέφανου κάνει τον ίδιο να φαίνεται σοβαρός πολιτικός. Φυσικά, συγκρινόμενος με τον σύζυγο του Τάιλερ, ακόμα και ένας ασβός θα έμοιαζε σοβαρός πολιτικός, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει που όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (από όσους δεν την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια) περιμένουν τον Αλέξη ως τον από μηχανής ζαβ... συγγνώμη, τον από μηχανής θεό ήθελα να πω.

Απήχηση

Παρακολουθούσα πλάνα από την αντιδυτική, φιλοτζιχαντιστική συγκέντρωση του Ερντογάν και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν η συγκίνηση που θα πρέπει να ένιωθαν οι σύντροφοι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι υπάρχει μια χώρα στην οποία οι θέσεις τους έχουν τόσο μεγάλη απήχηση.

Εστω για λίγο άφησε το... μελόδραμα

Εχοντας κοροϊδέψει αρκετά τον σύντροφο Ανδρουλάκη, αισθάνομαι την υποχρέωση να αναγνωρίσω τα σημάδια της προόδου που έχει κάνει: Οι δηλώσεις του για την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να είναι οι πρώτες εδώ και καιρό στις οποίες δεν κλάφτηκε (ευθέως ή εμμέσως) για την παρακολούθησή του. Βέβαια, για να μη χαλάσει την παράδοση των εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεων, ασχολήθηκε πολύ με τη Γάζα, αλλά τουλάχιστον ξέφυγε από το προσωπικό του μελόδραμα.

Διαφορές

Αναμενόμενη η προσπάθεια των συντρόφων να συγκρίνουν την «Ομάδα Αλήθειας» με τους ανώνυμους συκοφάντες της Κουμουνδούρου. Οι σύντροφοι διαχρονικά δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που αναδεικνύει τα γεγονότα και σε κάποιον που τα διαστρεβλώνει ή ανάμεσα σε έναν πολίτη με ονοματεπώνυμο και σε έναν κουκουλοφόρο.