Αποκαλυπτικό για τις σχέσεις του Κυριάκου Βελόπουλου με καταληψίες στο Άγιο Όρος είναι κείμενο του ηγούμενου της μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου. Σε αυτό κάνει λόγο για παράνομες οικονομικές - εμπορικές συναλλαγές και την προώθηση προϊόντων αμφίβολης ασφάλειας που παράγονται σε παράνομη βιοτεχνική μονάδα όπου δεν γίνεται κανένας έλεγχος με στόχο τη χρηματοδότηση καταληψιών κτηρίων και αγροκτημάτων Αγίου Όρους.

Επιπλέον τον κατηγορεί για μετάδοση ψευδών ειδήσεων, για τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σε τηλεοπτική του εμφάνιση. 

«Ο Βελόπουλος εμφανίζεται σε βίντεο να λέει χασκογελώντας: "Και για το φάρμακο θα το ξανάκανα και αυτό..το φάρμακο για την φαλάκρα. Η τραγωδία του νεοέλληνα είναι η αναπαραγωγή της ημιμάθειάς του. 2015 θα το πω και αμαρτία δεν έχω το είπα και δημόσια. Ήρθε η Μονή Εσφιγμένου. Οι άνθρωποι δεν είχαν να φάνε χειμωνιάτικα και λένε “σε παρακαλούμε κάναμε αυτό το προϊόν, μπορείς να το παρουσιάσεις και τα έσοδα να τα δώσεις σε μας;” Λέω “δεν είναι της εταιρίας μου..να βοηθήσω”. Και το κανα μια βδομάδα. ... για την τριχόπτωση. Και τους βοήθησα οικονομικά μετά. Θα το ξανάκανα πάλι. Δεν θα άφηνα ποτέ άνθρωπο να πεινάσει. Έτσι..δεν είναι προϊόν της εταιρίας μου. Έδωσα και παραπάνω λεφτά. Μα βγάζουν προϊόντα, και αρτοσκευάσματα βγάζουν"" γράφει η ηγούμενος της μονής και διερωτάται: 

«Πώς γίνεται να πεινάν οι καταληψίες που παράγουν οι ίδιοι αρτοσκευάσματα και διάφορα άλλα προϊόντα για τα οποία αγοράζουν πρώτες ύλες χιλιάδων ευρώ, μόνο ο ίδιος ξέρει. Ο Βελόπουλος αυτοπαρουσιάζεται ως δήθεν υπερασπιστής της Ορθοδοξίας, ενώ υποστηρίζει τον αρχηγό της κατάληψης, ο οποίος υβρίζει τους Αγίους Παΐσιο και Πορφύριο, δεν ήταν ποτέ ιερέας ή απλός πιστός της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και επιθυμεί να βγει ένας "Έλληνας Χίτλερ"» σημειώνει.

Συμπληρώνει πως «οι καταληψίες αν και δεν έχουν ουδεμία σχέση με το Άγιο Όρος, προσπαθούν πάση θυσία να παραμείνουν στο Άγιο Όρος με σκοπό την διατήρηση της παράνομης εμπορικής δραστηριότητας.

Από την διατήρηση της κατάληψης βέβαια κερδίζουν:

- όσοι έχουν εμπορικές συναλλαγές μαζί τους

- όσοι πολιτικοί υποστηρίζονται από τους καταληψίες και εμφανίζονται ψευδώς ως υποστηριζόμενοι από το Άγιο Όρος. Αν οι καταληψίες αποχωρήσουν - ως οφείλουν - από το Άγιο Όρος, δεν θα μπορούν να προσφέρουν τέτοιες «υπηρεσίες» σε πολιτικούς».

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του Κυριάκου Βελόπουλου