Ενα από τα πλέον έγκυρα και ενημερωμένα ραδιόφωνα των ΗΠΑ, το NPR, την περασμένη εβδομάδα είχε θέμα το Αγιον Ορος και το ενδεχόμενο παράνομων οικονομικών συναλλαγών, μοναστηριών και μοναχών.

Αναφερόταν στη ρωσική κυριαρχία στα μοναστήρια και στην ανάμιξή της μέσω των μοναχών στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.

Το αφιέρωμα επτά λεπτών του NPR ξεκινούσε με την αναφορά ότι το Αγιον Ορος «ίσως είναι ο πιο ιερός τόπος για όλη την Ορθοδοξία και η περιοχή είναι ημιαυτόνομη από την Ελλάδα».

Σημείωνε ότι οι μοναχοί ελέγχουν οι ίδιοι τα οικονομικά τους, κάτι που μπορεί να το κάνει πολύ εύκολο για τους Ρώσους που θέλουν να μετατρέψουν ρούβλια σε ευρώ. Υπονοούσε δηλαδή ότι γίνεται ξέπλυμα παράνομου ρωσικού χρήματος.

Σύμφωνα με το NPR, ορισμένα μοναστήρια έχουν μέχρι και προσευχές στα ρωσικά για «τον σεβαστό πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την κυβέρνησή του και το στρατό του». Υπογραμμιζόταν, επίσης, ότι σε έλεγχο το περασμένο φθινόπωρο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος της Ελλάδας εντοπίστηκαν δεκάδες αποστολές χρημάτων προς τα μοναστήρια του Αγίου Ορους.

Το ρεπορτάζ υποστήριζε επίσης ότι το NPR μίλησε με την Αρχή για το ξέπλυμα, καθώς και με αξιωματούχους κοντά στην Εκκλησία, και όλοι δήλωσαν ότι το ρωσικό χρήμα είναι γνωστή υπόθεση.

Οι πληροφορίες μιλούν για ταχύτατη έρευνα του FBI.