Κυκλοφόρησε στη Γαλλία το βιβλίο του Νικολά Σαρκοζί, στο οποίο εμπεριέχονται εκτενείς αναφορές στην Ελλάδα και στην Ιταλία, στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στον Γιώργο Παπανδρέου. Αγνωστο πότε και αν θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ομολογεί ότι «θυσίασε» τους δύο πρωθυπουργούς προκειμένου να «συγκρατήσει το τσουνάμι». 

Ο Σαρκοζί με τη Μέρκελ άσκησαν πίεση στις δύο χώρες με το σκεπτικό ότι η δημοσιονομική λιτότητα θα επίλυε τις διαρθρωτικές κρίσεις χρέους που ενισχύθηκαν από τη μεγάλη ύφεση στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Η κοντόφθαλμη οπτική του Σαρκοζί απεδείχθη καταστροφική για τη Γαλλία και επωφελής για τη Γερμανία που ενίσχυσε τον ηγεμονικό της ρόλο. Τα χρόνια που ακολούθησαν η Γαλλία μπήκε στο κλαμπ των χωρών με υψηλό χρέος. 

Να σημειωθεί ότι στο βιβλίο του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο αναφέρεται σε «προμελετημένη» επίθεση που δέχθηκαν οι δύο χώρες «από ξηρά, θάλασσα και αέρα». Η άρνηση του Μπερλουσκόνι να δεχθεί τα 80 δισ. ευρώ που έθεταν την Ιταλία υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ και της ΕΚΤ (ο Παπανδρέου είχε υπογράψει το Μνημόνιο) προκάλεσε την πτώση του Μπερλουσκόνι στις 16 Νοεμβρίου του 2011: Είχε προηγηθεί η πτώση του Παπανδρέου πέντε ημέρες νωρίτερα.  

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σημερινή πρόεδρος της ΕΚΤ και τότε εκτελεστικός βραχίονας του Σαρκοζί, ήταν αυτή που εν μέσω κρίσης αύξησε το προεξοφλητικό επιτόκιο από το 1% στο 1,5% προκαλώντας πανικό στις αγορές.