Τελικά σ’ αυτήν την περίεργη ιστορία με το Κατάρ, άλλη είχε το όνομα και άλλος τη χάρη: ο «άλλος» δεν είναι… άλλος από τον Ντι Μάιο, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας και τέως ηγέτης των λαϊκιστών του κινήματος των 5 Αστέρων. Όσο για την «άλλη», την Εύα Καϊλή, υπήρξε το τέλειο άλλοθι του συστήματος για τον τέλειο αντιπερισπασμό. Μια λεπτομέρεια: συνυποψήφιος για τη θέση του Ευρωπαίου εκπροσώπου με τις χώρες του Κόλπου, με πολλές πιθανότητες, ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο. Μ’ ένα σμπάρο δύο τριγόνια.
Παραφράζοντας τον Διονύσιο Σολωμό στο ποίημα που αφιέρωσε στην Φραγκίσκα Φάϊζερ, κόρη του Άγγλου διοικητή του νησιού, με το γνωστό «όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος» αρκεί να θυμίσουμε την αρχή του στίχου: «Κι αν για τα μάτια σου καλή (Καϊλή), κι αν για την κεφαλή σου…». Το κεφάλι της Εύας για να πάρουν άλλοι «κεφάλι». Και τελικά όλα καλά κι όλα ωραία μια και διαβάζουμε ότι ο Ντι Μάιο πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ μετά το περίφημο Qatargate. Συναντήθηκε μάλιστα με τον πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι «και οι συνομιλίες ήταν «παραγωγικές» γράφει ο ιταλικός Τύπος.
Αναρωτιέται κανείς πως από το σκάνδαλο διαφθοράς στην Eurotangentopoli των Βρυξελλών φθάσαμε στις «παραγωγικές» συνομιλίες της ΕΕ με το Κατάρ και κανείς δεν έβγαλε τσιμουδιά. Πως κανείς δεν μπήκε στο κόπο να μάθει τι απέγινε με το… μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ΕΕ (σας θυμίζει κάτι;). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόλπο για τον Κόλπο ήταν μεγάλο: ήταν και grosso. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα από την πλευρά της ΕΕ. Και σε τέτοια κόλπα, όπου τα λεφτά είναι πολλά, η Εύα Καϊλή υπήρξε παράπλευρη απώλεια.