Οι ελληνικές ρίζες του Εντι Ράμα, καθώς και τα ελληνικά που γνωρίζει, έδιναν την εντύπωση ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας, που είχε (έχει;) ως πρότυπο τον Γιώργο Παπανδρέου, θα ακολουθούσε, αν μη τι άλλο, μια συναινετική πολιτική έναντι της ελληνικής μειονότητας. Φαίνεται όμως ότι ο δίμετρος πολιτικός βλέπει αφ’ υψηλού το μέλλον της χώρας του: Ισως γιατί κάποιοι εντός της ΕΕ (όπως η Ιταλία) και κάποιοι άλλοι εκτός (όπως οι ΗΠΑ) τον θεωρούν ιδανικό «εραστή» των συμφερόντων τους στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων

Προφανώς ως «εραστής» Δυτικών Βαλκανίων πιστεύει ότι με τον τρόπο που συμπεριφέρεται και τη στάση που τηρεί έναντι των Ελλήνων της Αλβανίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας του. Κάνει μεγάλο λάθος και ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι στην προκειμένη περίπτωση, όσο «ωραίος» και να θέλει να παρουσιάζεται, το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του περνάει από την Ελλάδα. 

Το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε από τον Ελληνα ομόλογό του στο χθεσινοβραδινό δείπνο, πέραν της δυσαρέσκειας, δείχνει από ποιον εξαρτάται η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Και η Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή είναι αυτή που μπορεί να μην έχει πάντα τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις, αναμφισβήτητα έχει τον τελευταίο και αποφασιστικό. Οσο πιο γρήγορα λοιπόν κατανοήσει ο Αλβανός πρωθυπουργός πως το συμφέρον της χώρας του προϋποθέτει το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας τόσο πιο γρήγορα θα εξομαλυνθούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και θα ανοίξει ο δρόμος της Ευρώπης.