Ιστορικά το πρόβλημα του νικητή είναι να κυβερνήσει προσηλωμένος στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας: Σύγκρουση με το βαθύ κράτος και μεταρρυθμίσεις παντού! Η διαχειριστική προσέγγιση συχνά προκαλεί παρενέργειες που δεν συνάδουν με το μεταρρυθμιστικό πνεύμα, το οποίο αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η εμπειρία της Κεντροδεξιάς τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν πάντα θετική. Ωστόσο, η απόσταση μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικής υλοποίησης καλύφθηκε πλήρως στη διακυβέρνηση της προηγούμενης τετραετίας. Στην παρούσα, που δεν ξεκίνησε όσο καλά αναμενόταν, ο νικητής καλείται να φέρει την επανάσταση στη σχέση του πολίτη με το κράτος. Ο πρωθυπουργός έχει και σχέδιο και όραμα να χειριστεί πολύπλοκες καταστάσεις.

Αρα; Ο νικητής και κυρίαρχος αυτή την ώρα πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση πρέπει να παίξουν το χαρτί των μεταρρυθμίσεων και των δομικών αλλαγών στο κράτος: να διαμορφώσουν εν ολίγοις τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στο επιτελικό κράτος να επιβάλει τους κανόνες του στον κρατικό μηχανισμό. Από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος μέχρι τις αυξήσεις που γονατίζουν τη μεσαία τάξη και από την αβελτηρία του Δημοσίου μέχρι τη βία και την εγκληματικότητα, χρειάζεται παντού ρεκτιφιέ!

Διότι ο αντίπαλος της δεν είναι τα προβλήματα της κοινωνίας, όπως λένε, αλλά τα προβλήματα που δημιουργεί το κράτος στην κοινωνία.