Δεν πιστεύουμε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν μεταρρυθμιστές δύο ταχυτήτων ή ακόμη πως μετά από μια τετραετή διακυβέρνηση όπου επετεύχθη η επιστροφή στην κανονικότητα –κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και εν πολλοίς αντίξοες συνθήκες– υπάρχουν υπουργοί που ερμηνεύουν κατά το δοκούν το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής. Πιστεύουμε ότι οι βαθιές τομές και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις παραμένουν ο βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, που άλλωστε υπερψήφισε το εκλογικό σώμα για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια. Και αναμφισβήτητα έδειξε να εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πραγμάτωσή τους.  

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί, και χρειάζεται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτό τα κυβερνητικά στελέχη, ότι οι πολίτες περιμένουν από εκείνους πολλά περισσότερα από αυτά που βλέπουν. Προφανώς αυτό μπορεί να αδικεί τις προσπάθειές τους και την εικόνα της κυβέρνησης, αλλά είναι γεγονός ότι όσο κυλάει ο χρόνος τόσο θα ασθενεί η μνήμη για όσα (και είναι πολλά) έγιναν την περίοδο 2019-2023 και έβγαλαν την Ελλάδα από την ανυποληψία. Είναι κοινό μυστικό ότι ο πήχυς των προσδοκιών της κοινωνίας είναι πολύ υψηλός, κάτι που πιστώνεται ο πρωθυπουργός: το γνωρίζει και γι’ αυτό εγκαίρως είχε επισημάνει τους κινδύνους. 

Σε κάθε περίπτωση, η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κεντροδεξιάς δεν αμφισβητείται. Ομως οι μάχες για τις μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να εξαντληθούν στο πεδίο των ταυτοτήτων και της διαχείρισης της καθημερινότητας. Οι παθογένειες του βαθέος κράτους, που αδίκως χρεώνονται στην κυβέρνηση, χρειάζεται να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά με τομές και μεταρρυθμίσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. Οι καιροί ου μενετοί.