Έφυγε από τη ζωή πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σε ηλικία 80 ετών. Πιο συγκεκριμένα, ο θάνατός της ανακοινώθηκε από την οικογένεια του Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία έχει δημοσιευθεί και στους λογαριασμούς των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα»: «Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου “Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο” έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο».
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη. Απέκτησε ακαδημαϊκές γνώσεις, σπουδάζοντας οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο. Ήταν παντρεμένη με τον επιτυχημένο μεγαλοεπιχειρηματία, εφοπλιστή και πρόεδρο της Motor Oil Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, με τον οποίο απέκτησε 5 παιδιά: τον Γιάννη, τη Χριστιάννα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της πραγματοποίησε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, καθώς, όπως αναφέρεται και στην οικογενειακή ανακοίνωση για τον θάνατό της, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».
Αξίζει να αναφερθεί πως αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ζωής της στην παροχή βοήθειας σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και τα λόγια της από συνέντευξή της αποδεικνύουν την προτεραιότητα που είχε δώσει σε αυτόν τον σκοπό: «Έδωσα μια υπόσχεση ζωής πιστεύοντας πως η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι. Και έδωσα αυτή την υπόσχεση τη στιγμή που αντίκρυσα τα δακρυσμένα μάτια μιας μητέρας στο διάδρομο του νοσοκομείου. Στις αρχές ήταν πολύ σκληρό. Πέρναγαν βράδια ολόκληρα που δεν μπορούσα να κοιμηθώ γιατί στα μάτια μου έρχονταν εικόνες από τα παιδιά που υπέφεραν. Σκέφτηκα τότε πως αν δεν κάνω κάτι όλα αυτά τα παιδιά δεν θα έχουν καμία ελπίδα. Δεν δίστασα μάλιστα στις πρώτες μεταμοσχεύσεις να μπω μαζί με τους γιατρούς στο χειρουργείο, φορώντας την πράσινη ιατρική μπλούζα, για να τους δώσω δύναμη και κουράγιο»
Επιπλέον, η UNESCO από το 1999 την είχε τίμησει, ανακηρύσσοντάς την ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά. Είχε ασχοληθεί και με τη συγγραφή, έχοντας γράφει το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική κοινωνία». Τέλος, έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2015 προήχθη στη τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνος Τιμής. Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.