Τα 25 χρόνια προσφοράς της Μαριάννας Βαρδινογιάννη ως πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO τίμησε ο Οργανισμός σε εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι

Η τιμητική τελετή, στην οποία παρέστη και η Μπριζίτ Μακρόν, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Διευθύντριας του Οργανισμού κυρίας Audrey Azoulay, στο αμφιθέατρο της UNESCO, όπου το «παρών» έδωσαν η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNESCO κυρία Tamara Rastovac Siamashvili, οι αναπληρωτές γενικοί διευθυντές του Οργανισμού, πρέσβεις καλής θελήσεως του Οργανισμού από ολόκληρο τον κόσμο, με τους οποίους η κυρία Βαρδινογιάννη συνεργάζεται εδώ και 25 χρόνια, κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως ο Ζαν-Μισέλ Ζαρ και η Νάνα Μούσχουρη, καθώς και μέλη της οικογένειας της κ. Βαρδινογιάννη. 

Στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα βίντεο με το ανθρωπιστικό έργο της κ. Βαρδινογιάννη από το 1999 μέχρι σήμερα.
«Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός: την απονομή του Βραβείου Nelson Mandela 2020 από τον ΟΗΕ στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μια ξεχωριστή διάκριση που δίνεται από τον ΟΗΕ κάθε πέντε χρόνια για να τιμήσει για την εξαιρετική προσφορά τους προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Και πιστεύω πως κανείς δεν θα μπορούσε να αξίζει αυτή τη διάκριση περισσότερο από την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που ανήκει στην οικογένεια της UNESCO εδώ και 25 χρόνια! Είναι πολύ λίγες οι προσωπικότητες παγκοσμίως που μπορούν να φέρουν κοντά την κοινωνία των πολιτών, τους καλλιτέχνες, τους επιστήμονες, τους φορείς και τις κυβερνήσεις, όπως εσείς. Αυτό που έχω διαπιστώσει στα χρόνια της θητείας μου είναι ότι μπορείτε να μετακινήσετε ακόμα και βουνά για το κοινό καλό! Σας ξεχωρίζουν το πάθος, η αφοσίωση και η γενναιοδωρία σας. Είστε μια γυναίκα συνώνυμο της ελπίδας, όπως είναι και το όνομα του οργανισμού που έχετε ιδρύσει. Εχετε αφιερώσει τη ζωή σας στους πιο αδύναμους, και ειδικά στα παιδιά που χρειάζονται στήριξη. Εχετε προσφέρει ένα τεράστιο έργο στον χώρο της εκπαίδευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του παγκόσμιου πολιτισμού και του πολιτισμού της πατρίδας σας» είπε η κ. Azoulay. 

Αμέσως μετά οι κ. Μακρόν και Γκραμπόφσκι ανέβηκαν μαζί στη σκηνή και μίλησαν για την προσωπικότητα και το έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. «Με την Μαριάννα γνωριστήκαμε στο πλαίσιο μιας επίσημης κρατικής επίσκεψης και είναι σπάνιο στο πλαίσιο αυτό να δημιουργηθεί μία φιλία, αλλά αυτό μου συνέβη με την Μαριάννα. Μία φιλία που δημιουργήθηκε σχεδόν αυθόρμητα, με επαφές συχνές, με επιστολές, τηλεφωνήματα ή και από κοντά. Δεν ξεχνώ ποτέ όταν επισκεφθήκαμε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ” στην Ελλάδα, μαζί με την κ. Μητσοτάκη. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Είδαμε πως όλα είχαν μελετηθεί για τα παιδιά και γύρω από τα παιδιά και επιτέλους υπήρχε ένα μέρος στην Ελλάδα για να θεραπευτούν όλοι αυτοί οι παιδιατρικοί καρκίνοι και όλα τα παιδιά της Ελλάδας που υποφέρουν από καρκίνο. Είναι μία στιγμή που με άγγιξε πάρα πολύ. Η ζωή της Μαριάννας είναι μια ζωή στραμμένη προς τους άλλους. Μια ζωή για τους άλλους. Και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα μέσα σε στιγμές τόσο βίαιες όπως αυτές που ζούμε αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Είστε ένα φως για εμάς, είσαι ένα φως για εμένα Μαριάννα και το γνωρίζεις. Κι επίσης έχεις πολύ στενούς δεσμούς με τη Γαλλία. Όταν ο πρόεδρος έμαθε πως ερχόμουν εδώ μου είπε “να τη φιλήσεις για εμένα”. Γνωρίζω επίσης πως έχει στην καρδιά της τα παιδιά που νοσηλεύονται, τα ευάλωτα παιδιά, τους έφηβους και γνωρίζει πως μπορεί να υπολογίζει σε εμένα και σε εμάς. Σ’ αγαπάμε και η φιλία σου -γιατί μιλάμε στον ενικό οι δυο μας- είναι πολύτιμη και όταν οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες και ακούω τη φωνή σου στο τηλέφωνο, τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί έχεις αυτή την ικανότητα να κάνεις τη ζωή πιο όμορφη. Σ’ ευχαριστώ Μαριάννα». 

Η κ. Μητσοτάκη τόνισε πως με το έργο της η κυρία Βαρδινογιάννη κάνει τον κόσμο καλύτερο. «Θα ήθελα να απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Το εξαιρετικό της έργο έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία και μας κάνει πολύ πολύ περήφανους. Μαριάννα θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε για τη δέσμευση σου και την τεράστια συμβολή σου για να στηριχθούν τα παιδιά με καρκίνο. Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση του Νέλσον Μαντέλα: “Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο. Είναι στα χέρια σας να κάνετε τη διαφορά”. Κι εσείς αγαπημένη μου φίλη, Μαριάννα, συμβάλατε πραγματικά στη βελτίωση αυτού του κόσμου. Σας ευχαριστώ και σας ευχαριστούμε όλοι».