«Σε καμία περίπτωση μην περιμένετε καλάθι παροχών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη –δεν το έκανε ποτέ–, αλλά να περιμένετε τα επόμενα βήματα, ούτως ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει στην πορεία και ακόμη πιο γρήγορα και ακόμη πιο αποτελεσματικά να γίνεται μια κανονική, ευρωπαϊκή χώρα με πολύ καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες».
Η αποστροφή αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη αναδεικνύει το δίπτυχο στο οποίο έχει βασιστεί η πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ και στη συνέχεια ψηφίστηκε δύο φορές ως πρωθυπουργός και μάλιστα με αυτοδυναμία, παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να θέσει εμπόδια μέσω της απλής αναλογικής.
Ειδικά η δεύτερη φορά που εξελέγη πρωθυπουργός αποτελεί μια σημαντική νίκη τόσο διότι συγκέντρωσε ποσοστό υψηλότερο από την πρώτη όσο και γιατί αυτό κατέστη δυνατό μετά την αντιμετώπιση κρίσεων διεθνούς επιπέδου. Κρίσεων που σε άλλη περίπτωση θα διατάρασσαν και την πορεία της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.
Στοχοπροσηλωμένος στην προώθηση μεταρρυθμίσεων αλλά και στην ανάταξη της οικονομίας εντός μιας μακράς χρονικά κρίσης με γνώμονα τις επενδύσεις, σε συνδυασμό με τους καλύτερους μισθούς και τις περισσότερες θέσεις εργασίας, έχει εντάξει στο πρόγραμμά του τη σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρώπης μέσω της διαδικασίας αυξήσεων μισθών και συντάξεων, μετά την υπερδεκαετή κρίση η οποία διέλυσε σχεδόν τον κοινωνικό ιστό.
Αυτό που έχει καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ως προς τη δυνατότητά του να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του και σε αντίξοες συνθήκες. Είναι αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που διατηρείται παρά τα προβλήματα στην καθημερινότητα, όπως η ακρίβεια, η υγεία και άλλα. Και είναι αυτό το σημείο, μεταξύ άλλων, που δίνει βάρος ώστε να βρεθούν, να δρομολογηθούν και να εφαρμοστούν λύσεις με απτά για τους πολίτες, αποτελέσματα.
Εχοντας αναλύσει και το μήνυμα των ευρωεκλογών, κόντρα στην προπαγάνδα, την τοξικότητα, τα σενάρια συνωμοσίας και τα fake news που κυριάρχησαν και στην τελευταία προεκλογική περίοδο, ανάγει την καθημερινότητα των πολιτών ως το επόμενο πολιτικό του στοίχημα. Σε συνδυασμό με την ειλημμένη απόφαση για στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Στη ΔΕΘ αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις· όχι εξαγγελίες. Οπως και τις προηγούμενες φορές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την περίοδο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διεκδικούσε τη διακυβέρνηση της χώρας, φρόντισε να κινηθεί σε δύο άξονες.
Πρώτα απ’ όλα, να μην τάξει. Να μην υποσχεθεί κάτι που δεν είναι εφικτό. Να μην προχωρήσει σε πλειοδοσία υποσχέσεων, προκειμένου οι πολίτες να κατανοήσουν ότι ορίζονται στόχοι συγκεκριμένοι, εφαρμόσιμοι και μετρήσιμοι. Αλλωστε ο ίδιος, όπως και στην πρώτη τετραετία, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι το έργο της κυβέρνησής του θα κριθεί στο τέλος της θητείας του. Το ταμείο θα γίνει όταν χτυπήσει η λήξη και θα κληθεί να καταθέσει τον απολογισμό του, προκειμένου οι πολίτες να αποφανθούν.
Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε τα… πακέτα παροχών. Απέφυγε, επιμελώς, να μοιράσει χρήματα από το ελικόπτερο, όπως απέφυγε να ποτίσει και το… λεφτόδεντρο του λαϊκισμού. Κοστολογημένες παρεμβάσεις με βάση το… ταμείο, δηλαδή τις δυνατότητες της οικονομίας στο πλαίσιο του ελέγχου των δημοσιονομικών κανόνων όπως αυτές καθορίζονται και από την ΕΕ. Ελέγχου ώστε το κράτος να μπορεί να αντεπεξέλθει σε έκτακτες περιπτώσεις.
Και ερχόμαστε στον δεύτερο άξονα. Αυτόν που αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Αν κάτι πιστώθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αυτό. Αυξήσεις μισθών, μειώσεις εισφοράς, καταργήσεις και μειώσεις φόρων από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Το σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε» ανταποκρίνεται πλήρως στα όσα έχουν γίνει και γίνονται.
Η καταστροφολογία και η τοξικότητα είναι ένας εύκολος δρόμος. Το όχημα του λαϊκισμού που μπορεί να τον διαβεί έχει κοντά ποδάρια. Φάνηκε στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, φαίνεται και σήμερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας όπου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ παραμένει κυρίαρχος.
Οι πολίτες δυσφορούν. Λογικό. Οι απανωτές κρίσεις της πανδημίας, της ενέργειας και της ακρίβειας δεν έχουν αφήσει σε… χλωρό κλαρί τη χώρα. Βλέπουν όμως ποιος μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Παρακολουθούν την κυβέρνηση, τη βαθμολογούν για να δουν το πρόσημο που θα μπει μπροστά. Τα όσα θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εφαρμοστούν με βάση πάντα ένα δεδομένο: τους απρόβλεπτους παράγοντες. Στην πλειονότητά τους όμως θα εφαρμοστούν ή θα δρομολογηθούν.
Αυτό που έχει καταφέρει ο πρωθυπουργός είναι να δίνει λύσεις στα προβλήματα. Ή έστω να αγωνίζεται να τα λύσει με λάθη, με παραλείψεις, αλλά με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την αναγνώριση και τη διόρθωση μιας λανθασμένης ή μη επιτυχημένης πορεία.
Στον αντίποδα; Στον αντίποδα το… κενό. Ενα κενό που μεγαλώνει, όπως λέει και το τραγούδι. Ενα κενό που επιχειρείται να γεμίσει με καταστροφολογία, ψέματα και άκρατο λαϊκισμό με αποτέλεσμα να παραμένει κενό…
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»