Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την πολιτική που άσκησε ο Κώστας Σημίτης, δεν μπορεί να παραγνωρίσει το ιστορικό δεδομένο: υπήρξε ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα στην ένταξη στην Ευρωζώνη και στο ευρώ και έβαλε τη σφραγίδα του στα μεγάλα δημόσια έργα ανάπτυξης.

Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε συνεπής αγωνιστής κατά της δικτατορίας και ιδρυτικό μέλος, ηγετικό στέλεχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ενας πολιτικός που πάλεψε για τη μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας. Όπως έλεγε «ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης. Είναι μια διαρκής διεργασία, έχοντας βάση τις αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαρκούς διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ατόμου.

Ένα εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας, όσο υπάρχει παρελθόν που καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον». Η Ιστορία θα αποτιμήσει ψύχραιμα και στον κατάλληλο χρόνο την παρακαταθήκη που αφήνει.

Οι τρεις που δεν ψήφισαν

Με αφορμή τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, θα σταθώ σε μια άγνωστη λεπτομέρεια της εκλογής του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία έλαβαν: Σημίτης 53, Τσοχατζόπουλος 53, Αρσένης 50 και Χαραλαμπόπουλος 11
ψήφους.

Λεπτομέρεια, μάλλον άγνωστη, αποτελεί ότι δεν ψήφισαν τρεις βουλευτές. Ο ένας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, η υγεία του οποίου δεν επέτρεπε να πάει να ψηφίσει και δεν έγινε δεκτή ούτε επιστολική ψήφος (!).

Ο άλλος ήταν ο Κυριάκος Σπυριούνης, ο οποίος είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα επειδή ζητούσε την παραίτηση Παπανδρέου και τη διαδοχή του από τον Σημίτη χωρίς εκλογική διαδικασία. Και ο τρίτος ήταν ο Γιάννης Θωμόπουλος. Πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο της Αργολίδας και αντικαταστάτης του Ανδρέα Ντούτσου, που είχε πεθάνει από καρκίνο το ίδιο έτος, δεν πρόλαβε να εκλεγεί ώστε να συμμετέχει στην ψηφοφορία.