Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Τριανταφύλλου, έδωσε συνέντευξη στο Liberal και την Ευαγγελία Μπίφη με φόντο την επικείμενη (και εκ νέου) ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ. Ο κ. Τριανταφύλλου επισημαίνει πως τα διφορούμενα μηνύματα που εκπέμπονται από τον νέο πρόεδρο, καθώς και οι σοβαρές εσωτερικές αντιφάσεις στο επιτελείο του δημιουργούν πρωτόγνωρη αβεβαιότητα ως προς την αμερικανική πολιτική και καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την «ανάγνωση» των προθέσεών του. 

Όσον αφορά την Τουρκία, το ενδεχόμενο υπογραφής μνημονίου αναφορικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία, υπό το νέο φιλοτουρκικό καθεστώς, προκαλεί προβληματισμό, σημειώνοντας πως «η ρευστή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την απόπειρα των μετα-τζιχαντιστών να επιβάλουν την τάξη και να προσπαθήσουν να κυβερνήσουν σε συνδυασμό με τη μεταβατική πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ και την προσπάθεια της νέας ηγεσίας της ΕΕ για μία πιο συνεκτική εξωτερική πολιτική ελλοχεύει κινδύνους». 

Ο έμπειρος καθηγητής υπογραμμίζει ακόμη πως η Τουρκία είναι μεν αναμφισβήτητα παράγοντας στη μετά τον Άσαντ Συρία, όμως πρέπει να δούμε και την όψη ότι απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τη Δύση και βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση Λευκού Οίκου και Κογκρέσου, ενώ αντίθετα Ελλάδα και Κύπρος ενισχύονται ως αξιόπιστες συμμαχικές χώρες. 

Τέλος, διαβλέπει την επιστροφή του Project IMEC (το οποίο στοχεύει στην προώθηση της συνδεσιμότητας και της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ Ασίας, Περσικού και Ευρώπης) κατόπιν μίας εκεχειρίας στη Γάζα, που θα μειώσει την πίεση προς τα αραβικά καθεστώτα του Κόλπου.