Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ετέθη σε διαβούλευση έως τις 24 Ιανουαρίου. To νέο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον αστικής κινητικότητας καθιστά απαραίτητο τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου του ΚΟΚ, καθώς κάποιες από τις ρυθμίσεις του έχουν αναχρονιστικά στοιχεία, προκαλώντας δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις κατά την εφαρμογή τους και δεν επιτυγχάνουν την ασφάλεια στο εγχώριο οδικό δίκτυο.

Με βάση την αιτιολογική έκθεση «επιδιώκεται η αναδιαμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και των συναφών με αυτόν διατάξεων, με σκοπό την ύπαρξη μιας πιο ολοκληρωμένης πολιτικής ποινών. Στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στους δρόμους, με ένα σύστημα το οποίο δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός είναι η συμμόρφωση των οδηγών και εξ αντανακλάσεως η προστασία κάθε χρήστη του οδικού δικτύου, όπως και των πεζών, η επιβολή δίκαιων ποινών που αντιστοιχούν στη σοβαρότητα και η επικινδυνότητα της κάθε παράβασης, αλλά και η διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων, προς ενίσχυση του αποτρεπτικού χαρακτήρα αυτών».

Η μεγαλύτερη καινοτομία πάντως βρίσκεται στο άρθρο 101 με το οποίο καθορίζεται και αναλύεται η κατηγοριοποίηση των τροχονομικών παραβάσεων σε κατηγορίες Ε1, Ε2 και Ε3 και υποκατηγορίες Α και Β για καθεμία από αυτές και εξειδικεύονται τα αντίστοιχα πρόστιμα και διοικητικά μέτρα.

Επίσης, θεσπίζεται η ειδική κατηγορία Ε4 για τις ιδιαίτερα επικίνδυνες παραβάσεις, καθώς και η κατηγορία Σ που χαρακτηρίζεται ως «παραβάσεις αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς». Με τη νέα και καινοτόμο κατηγοριοποίηση εισάγονται ενιαία πρόστιμα, εξορθολογίζεται το κυρωτικό πλαίσιο και ενισχύεται ο αποτρεπτικός του χαρακτήρας.