Στο Ετήσιο Πρόγραμμα 2024 του Ελεγκτικού Συνεδρίου εντάχθηκε το θέμα «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Οι διαδικασίες παρακολούθησης των έργων διασφαλίζουν τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν καθυστερήσεων κατά την υλοποίησή τους;».

Ο έλεγχος εντοπίζεται στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων, που μπορεί να επιφέρει είτε «συσσώρευση» υλοποιούμενων έργων στο τέλος της περιόδου εφαρμογής του ΤΑΑ, με κίνδυνο μη αποδοτικής χρήσης των αντίστοιχων κονδυλίων και εμφάνισης παρατυπιών είτε απώλεια ενωσιακής χρηματοδότησης.

Τα πορίσματα επιγραμματικά είναι τα ακόλουθα: Απουσία υποχρεωτικών ενδιάμεσων χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης έργων, πέρα από τα συμφωνηθέντα ορόσημα με την ΕΕ και απουσία διαδικασιών πρόληψης της εμφάνισης κινδύνου καθυστερήσεων.

Πλημμελής εφαρμογή από τους εμπλεκόμενους φορείς των διαδικασιών παρακολούθησης της ωρίμανσης και της υλοποίησης των έργων, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταγραφεί καθυστερήσεις στην επίτευξη οροσήμων.

Υποστελέχωση των φορέων υλοποίησης, με αποτέλεσμα την προσφυγή σε συμβάσεις με ιδιώτες τεχνικούς συμβούλους, χωρίς όμως εντέλει να έχει αποτραπεί η πλημμελής εφαρμογή των διαδικασιών παρακολούθησης των έργων εντός του πληροφοριακού συστήματος.

Περιορισμένη διασυνδεσιμότητα των πληροφοριακών συστημάτων του Ταμείου με άλλα πληροφοριακά συστήματα, με συνέπεια την αδυναμία εντοπισμού, πρόληψης και αντιμετώπισης των καθυστερήσεων. Καθυστερήσεις στην ωρίμανση και υλοποίηση έργων.

Οι διαπιστώσεις αυτές αποτελούν διαχρονικές παθογένειες τόσο της κεντρικής δημόσιας διοίκησης όσο και των φορέων υλοποίησης. Στην παρούσα προγραμματική περίοδο (2021-2027), ωστόσο, οι Υπηρεσίες Διαχείρισης καλούνται να υλοποιήσουν τρία γιγαντιαία προγράμματα χρηματοδότησης (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης), γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες.